PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAtorek, 28. marec 2006

21:30 - Literarni večer
Serija branj revije Literatura

[b]ROBERT SIMONIŠEK[eb]
[b]TOMISLAV VRE?AR[eb]

Na Literaturinem večeru v Gromki bomo stopali po dveh skrajnostih in pogledali svet tako iz umirjenega, poglobljenega in previdnega zornega kota, iz katerega gleda Simoniškovo oko sedanjosti v spomine, pogumno pa bomo korakali tudi po zdrsljivem robu neposrednosti, kritičnosti in uporništva, s čimer se spogledujejo verzi, to so ostanki med zobmi, ki jih nonšalantno strga Vrečarjev zobotrebec.


[b]ROBI SIMONIŠEK[eb]
Rodil se je v Celju leta 1977. Dokončal je študij filozofije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti. Med študijem je opravljal različna dela. Leta 2003 je v zbirki Prišleki objavil pesniški prvenec Potopljeni katalog. Redno je kot pisec poezije, recenzij, literarnih in likovnih kritik sodeloval s številnimi literarnimi revijami in časopisi (Mentor, Literatura, Ampak, Finance). Njegove pesmi so bile brane na RSL in na Radiu Študent. Sodeloval je na mnogih branjih in reprezentacijah generacije mlajše slovenske poezije. Na oddelku za umetnostno zgodovino je vpisal podiplomski študij na temo moderne slovenske arhitekture. V zadnjem času se je individualno posvečal problemu evropske secesijske arhitekture v Ljubljani in povezav z Dunajem okoli 1900. Je intenziven bralec, poznavalec in ljubitelj romanov, poetik svetovne klasične ter sodobne literature in filozofije. Posluša vse glasbene zvrsti in poskuša v njih poiskati le najboljše zvočne pokrajine. Rad potuje v nove kraje, kolesari, plava in fotografira. eli si obvladati čim več jezikov in se preizkusiti v prevodih. V zimskih mesecih pogreša morje in drevesa, oblečena v temno zeleno barvo. Trenutno živi v Ljubljani v okolici Bežigrada.
»S štirimi verzi, objavljenimi leta 1999 v Primorskih srečanjih, je Simonišek nakazal svojo poetiko, glasijo se: ''Počasi, a zanesljivo se premikajo skladi vame / Dobivajo nova imena / Pozabljena imena vsakdanjih malenkosti / In ciklov ponovno iščejo pribežališča v meni''. V te verze je vtkana samoanaliza, namreč prav vsakdanje malenkosti dobivajo v verzih Robija Simoniška, ki svojo poezijo gradi na glagolu ozavestiti, nova imena. In s tem nove razsežnosti. Malenkosti vsakdanjika v pesmih ustvarjajo nove pokrajine. In to ostane stalnica tudi v prvencu Potopljeni katalog.« (Petra Koršič)

[b]TOMISLAV VRE?AR[eb]
Tomislav Vrečar se je nekega davnega dne odločil, da bo postal pesnik. To obvezo je vzel smrtno resno. e za časa življenja v Novi Gorici je pisal pesmi in z njimi nastopal na zanimivih in kontaverznih performansih. Izdal je štiri pesniške zbirke: prve tri pri Kudu Franceta Prešerna. To so: Punk še ni hin, leta 1997, Vaš sin vsako jutro preganja mačke po soseski, leta 1998, Ko se mi vse ponuja, se meni skuja, konec leta 2003. Leta 2004 pa je pri Ludu Šerpi, v zbirki epna Šerpa, izšla pesniška zbirka: Naj me koklja brcne, potem bom pa še jaz njo. Počasi, a zanesljivo so začele kapljati tudi ocene njegovega pesnjenja, v Primorskih srečanjih, Delu, Literaturi. Matevž Kos ga je uvrstil v antologijo mlade slovenske poezije 1990 do 2003, Mi se vrnemo zvečer, ki je izšla pri Beletrini leta 2004. Vrečar pogosto nastopa in poezijo pospremi oziroma oplemeniti z glasbeno spremljavo in/ali foto/video kolažem. Sodeloval je na glasbeno-pesniški kompilaciji Košček hrupa in ščepec soli iz leta 2003. Vrečarjeve pesmi zelo dobro zaživijo na neklasičnih branjih. Ne le, da je dober performar, k temu prispeva tudi specifika njegovega pesniškega jezika. Neposredni, skoraj pogovorno robati govorici se primešajo narečne ali na novo oživljene stare besede, frazemi, rekla in rečenice, tako da pesmi spominjajo na besedila za bende. In prav s prvinsko jezno, zelo osebno in družbeno in socialno kritično držo se Vračarjevi verzi približajo poslušalcem in bralcem. Pesem mu je zobotrebec, s katero strga meso z zob. Pesnjenje je Vrečarju morda poskus pobega spred ogledala, a eksistenca ostaja mesto poezije, zapiše v zbirki Ko se mi vse ponuja, se meni skuja.

Avtorica besedila: Petra Koršič« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz