PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 30. marec 2006

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Henrika Joker Bjerreja

[b]Henrik Joker Bjerre: SVET IN NARAVA[eb]

Za Immanuela Kanta je »Svet« »matematična celota pojavov in totaliteta njihovih sintez«, medtem »ko je ta isti Svet, kolikor je dojet kot dinamična celota, imenovan Narava.« Na osnovi te pojmovne razlike med svetom in naravo je mogoče razlikovati dve sodobni ekološki gibanji: tisto, ki želi ohraniti, in tisto, ki želi spremeniti. »Svetna« varianta si prizadeva za ohranitev izvornih krajin, promovira pravice živali, zagovarja politično potrošništvo, zahteva omejitve posegov lokalnega prebivalstva v naravo itd. »Naravno« ekološko gibanje, na drugi strani, poudarja nujnost občih družbenih sprememb. V predavanju bo avtor zagovarjal drugo verzijo in pokazal, da je čas za re-politizacijo okoljskih politik.

[i]Henrik Joker Bjerre[ei] je raziskovalec na Inštitutu za filozofijo in zgodovino idej Univerze v Aarhusu na Danskem. Je član upravnega odbora Danske zveze za živo morje. V obdobju 2001-2004 je kot svetovalec sodeloval pri razvojnih projektih za Aralsko morje. Med njegovo bibliografijo najdemo filozofske razprave o Kantu, Wittgensteinu in ižku, obenem pa je tudi avtor številnih člankov na temo okoljskih politik.

Predavanje bo v angleškem jeziku.« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz