PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 14. maj 2008

22:00 - Koncert
DANI KAVAŐ + BOSANSKI PSIHO + DJ BIGor

škaf dani kavaš in mistrelec b + narodnozabavni terorizem
+
damir avdi─Ź
+
dj jaha─Ź ploš─Ź BIGor

***************
DANI KAVAŠ
Prekmurski hardkorovski kantavtor, lahkotni anarhist, te┼żkokategorni pesnik, utemeljitelj rentgentskega stripa, folklorni razkristjanjevalec, ustanovitelj in vodja Društva za slovansko malomeš─Źansko umetnost in zavojevalec Balkana.
Borec.

Ve─Ź: [L]http://www.kataman.org/slo/dani-kavas.html[EL]

DIPLOMATZ alias DAMIR AVDI??
Umetnik besede. Ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Brez kompromisov in iluziji zmede razjarjene punkerje in zakajene hiphoperje, odlepi zamišljenega intelektualca od šanka in zapre gobec tudi najbolj neobuzdanemu gobezda─Źu. Njegova beseda je ┼żilava, napeta, drzna.
Resnica boli in Diplomatz alias Damir Avdi? jo razgali ognjevito, surovo in neizprosno. Pove jo s psihoti─Źnim, vampirskim pogledom, zare─Źe pa z grobim, mo─Źnim kitarskim rifom, ki prej pripada hardkorovski šoli kot pa kantavtorskemu klubu.

Damir Avdi? iz Tuzle je ┼że v 1990. letih privlekel pozornost kot frontam trde, pravoverne punk-rockovske skupine *Rupa u zidu*, ki je izdala prvenece pred vojno v Bosni, med vojno pa nanizala še dva. ?eprav Rupa u zidu ni (uradno) razpadla, je v novem veku Damir Avdi? alias Diplomatz sam, samcat s svojim orjaškim vokalom, ki strelja pripoved kot mitraljez, in z mo─Źno kitaro, ki jo stiska kot spro┼żilec bombe.

Leta 2004 je v doma?i Tuzli posnel svoj prvenec *...od trnja i ─Źaoka*, ki je svojevrstni soundtrack k njegovemu romanu *Na Krvi ?uprija *(Most na krvi), ki v klenem bošnjaškem slengu pripoveduje zgodbo o vojnem in povojnem ─Źasu v Bosni med leti 1992 in 2002. Obe izdaji sta ugledali lu─Ź pri Zdenku Franji?u, knjiga pri zalo┼żbi Bratstvo duša / ploša pri Slušaj najglasnije.
Z intenzivnim nastopanjem se je legenda o Bosanskem psihu razširila po hribovitem Balkanu, segla pa tudi do Francije in Nem─Źije.

Diplomatz alias Damir Avdi? je vse v eni osebi - pevec, pesnik, kitarist, bend, kantavtor oziroma anti-kantavor, igralec, pisec, mislec. Vse po─Źne iz srca. S trezno glavo. Zmeraj udari naravnost v jedro problema. Stopi marsikomu na stari ┼żulj. Do obisti razkrinka banalnost surove vsakdanjosti. Po Zdenku Franji?u (Slušaj najglasnije), po tuzlanskih rockerjih No Rules, ki so ga gostili na albumu Probaj me, in someš─Źanih dub-reggaejaših Defence, katerim je dal besedilo za pesem Loko Diggi in jo z njimi tudi odpel na albumu Baga Music, po najaktualnejšem sodelovanju z rojakom, bošnjaškim hip hoperjem Frenkiejem, se mu ni mogel upreti niti Mr. Moonlee. Rokoval se je z
njim in rekel usodni: "Da!"

Drugi album *Mrtvi su mrtvi!*, ki je izšel marca 2008 za Moonlee
Records*,*je še bolj neposreden. Ni─Ź manj surov kot njegove koncertne predstave, predvsem pa brez dlake na jeziku zare┼że z bridko kitaro naravnost v zavest in zbudi podzavest. "Sistem se ne more razbiti od zunaj, se pravi z eksplozijo, ampak od znotraj, z implozijo, zaradi katere bo? tudi ti nadrsal," zatrdi diplomat* *hard core šole in hkrati izzove z vprašanjem:
"Ali si pripravljen na to?"« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz