PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 14. januar 2009

21:00 - Defonija
LA BISCIA, LA GAZZA ED IL LEONE (KA?A, SRAKA IN LEV) - TRIO COGLIANDRO - MAIER - PASCOLO (Italija)

Mimo Cogliandro – basklarinet, tenorsaksofon
Giovanni Maier – violončelo, kontrabas
Paolo Pascolo – flavta, altsaksofon

jazz / musica nova / svobodno improvizirane godbe

 

Po koncertu prikladne muzike vrti Tit Podobnik (RŠ).

Z letom 2009 se po daljšem premoru vrača slavna Defonija, svojčas, od rane pomladi leta 1999 duša, srce in iniciatorka precej razburkanih glasbenih tokov v klubu Gromka in sicer na Metelkovi. Brez odvečnih omejevanj po žanrih, pristopih in prostorih nadaljujemo s ponudbo vrhunske godbe: organske, akustične, elektroakustične, elektrofonske ... svobodno improvizirane, notirane, eksperimentalne, bolj jazzy, bolj rocky, bolj etno ... bolj takšne ali drugačne ... vselej pa s tvegano, "v nekdaj in zdaj" razprto potezo brez malikovanj. V skladu s starimi smernicami ostajamo pri zelo dostopni ceni vstopnic, pri politiki, po kateri gre 100% izkupička za nastopajoče, nudimo klubski oder za lokalne nadarjence, poceni pijačo, izjemno akustiko in se veselimo plodnega družabljenja in poslušalsko-plesnih noči po koncertih. Z nastopi pa bomo od zdaj naprej na željo občinstva začenjali strogo ob 21. uri, saj si marsikdo želi obiska, a so mu pretirane metelkovske nočne ure spričo službenih obveznosti naslednji dan prepozne.

Novo serijo Defonije začenjamo s predstavitvijo vedno zanimivejše furlanske scene, s katero sicer že nekaj časa tvorno sodeluje tudi sotrudnik Kataman. Vsekakor se v krogu kreativnega laboratorija DobiaLab v Dobbii oziroma Staranzanu na Goriškem tačas dogaja marsikaj zanimivega. ?as je, da reči sproti preverimo tudi v Ljubljani.

Osrednja kreativna osebnost svežega tria iz bližnjih krajev je zagotovo Giovanni Maier (rojen 1965, študiral na Tartinijevem konservatoriju v Trstu), leta 1996 po izboru kritikov ugledne revije Musica Jazz izbran za najnadarjenejšega muzičista leta, lani, 2007. ga ista revija razglasi še za najboljšega kontrabasista nasploh v letu poprej. Njegovo izvirno in predano muziciranje smo lahko pri nas nazadnje občudovali maja 2008 na Jazzu v Cerknem, kjer je nepozabno igral z Zlatkom Kaučičem in Saadet Türköz. Maier je nastopil tudi že v klubu Gromka, in sicer je leta 2004 v okviru 45. Jazz festivala Ljubljana igral z kvartetom Luciana Carusa (v njem še Massimo De Mattia in U.T. Gandhi). Ugledni kontrabasist je član številnih vrhunskih zasedb iz Italije, kakor so Rava (=Enrico Rava) Electric Five, Nexus, Jazz Cromatic Ensemble, Quatuor (kvartet z Gianluigijem Trovesijem) in Daniele Cavallanti Quartet, občasno igra v znamenitem, tudi pri nas dobro znanem Italian Instabile Orchestra, s Pino Minafra Ensemble Sud in v nonetu Gianluigija Trovesija. Maier je sicer igral po vsem svetu, seznam njegovih sodelavcev je naravnost impozanten (izbor): Cecil Taylor, Han Bennink, Tim Berne, Tristan Honsinger, Carlo Actis Dato, Antonello Salis, Richard Galliano, Willem Breuker, Herb Robertson, Ernst Reijseger ... Spopolnjeval in mojstril se je v krepkih šolah pri Muhalu Richardu Abramsu in Roscoeju Mitchellu. Eden izmed nedavnih uspešnih Maierjevih podvigov je kritiško izjemno dobro sprejet Technicolor, peklenska kvartetna igra s tako imenovanim psihedeličnim rock jazzom, "featuring Marc Ribot + A Tourtle Soup" (Long Song Records, 2008).

Tudi Maierjeva sodelavca nista od muh. Paolo Pascolo je obredel že ohoho krajev po Evropi, nam za oriantacijo najbližja so verjetno njegova sodelovanja z bendom Ronin in Matjažem Mančkom, letos poleti pa je v tržaškem Teatru Miela nastopil tudi v teatrskem šovu Abbastanza, ki ga je zrežiral starosta in spiritus movens mlade severovzhodnoitalijanske scene, naš stari znanec violončelist in skladatelj Tristan Honsinger.

Prekaljeni Mimo Cogliandro igra in improvizira - zvečine na severu in vzhodu Italije - že od konca 70. let. Prav tako kakor njegov pihalski kolega iz pričujočega tria je član novih, pri nas še neznanih velikih zasedb Phophonix Orchestra in Dob Orchestra.

Intendant Zadnikar

http://www.dobialab.net/
http://www.myspace.com/dobialab


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz