PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 9. februar 2009

19:00 - Filmski krožek Retrovizor in DPU
SOCIETY: OD GROZLJIVEGA V DRUBI DO GROZLJIVE DRUBE

Ce filmi iz nabora das Unheimliche, ki so bili do sedaj predstavljeni, v vecini ustrezajo vsem kriterijem, po katerih bi lahko dolocen film pojmovali kot nedomacen, pa Society (1989)  mojstrski debi Briana Yuzne, enega nespornih in premalo opevanih sodobnih herojev gnusa in gravza (omenimo zgolj Re-Animator (1985), kanonsko delo sodobne srtcajoce grozljivke, ki ga Yuzna producentsko zasnuje in nato avtorsko ozivlja se v dveh, vse bolj histericno brezglavih inkarnacijah)  pricujoco tematiko umesti v kompleksnejso perspektivo.

Society je postavljen v Kalifornijo, natancneje na Beverly Hills  v domacnost ameriske nouveau riche druzine, v svet, katerega vrata so za predstavnike nizjih slojev trdno zaprta. Osrednji lik Bill je nekaksna crna ovca v druzini, ki ga prezira zaradi njegovega druzenja z vrstnikom Milom, saj slednji pripada zgolj navadni Druzbi. Hkrati pa Billa obsedajo predstave o tem, da se bo njegovi druzini zgodilo nekaj grozljivega, zaradi cesar obiskuje svojega psihiatra dr. Clevelanda. Ko Blanchard tretji izmed trojice prijateljev Billu predvaja zvocni posnetek, na katerim je moc slisati zametke nekaksne (a)seksualne orgije, v kateri zeli sodelovati tudi njegova druzina, s tem sprozi niz dogodkov, ki se retroaktivno ob koncu filma izkazejo za inscenirane. Film doseze vrhunec prav v zakljucni sekvenci filma, ki v skladu s tezo Roberta Pfallerja, po kateri je komicno grozljivo drugihdemonstrira kljucno strukturno razliko med das Unheimliche in komicnim ucinkom. Ta celotna inscenacija, zakljucna (a)seksualna orgija (v kateri se penetracije dogajajo skozi in z aseksualnimi deli telesa, pri cemer tipicno dvojico predstavljata roka in anus) ja namrec za clane Druzbe,  ki dobesedno pokonsumirajo Blancharda nekaj komicnega, na samega junaka pa nasprotno deluje kot vrhunec grozljivega.

vec:
http://www.retrovizor.si/februar-2009/society« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz