PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 26. november 2009

21:00 - Defonija
LEAN LEFT - THE EX GUITARS MEET VANDERMARK / NILSSEN-LOVE (Amsterdam, Chicago, Oslo)

Verjeli ali ne, Defonija si za desetletnico privošči tudi takšnole na prvi pogled neverjetno kombinacijo. Zajemite sapo in si predstavljajte, kako zvenijo skupaj - v četrtek pa si eksplozijo silnih in razvejenih muzik le oglejte na gromkem odru:Andy Moor (The Ex) - električna kitara
Terrie "Ex" Hessels (The Ex) - električna kitara
Ken Vandermark - pihala
Paal Nilssen-Love - bobni, tolkala

 

http://www.theex.nl/

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ex_(band)

http://www.myspace.com/andymoortheex

http://www.kenvandermark.com/

http://www.paalnilssen-love.com/


Kakor pritiče koncertu ljudske avantgarde, dajemo vstopnice po res ugodni ceni: 8.- evrov. Zaradi velikega zanimanja si jih le čimprej rezervirajte na elektronskem naslovu defonija@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

V letu, ko slavni amsterdamski anarho pank bend The Ex praznuje svojo 30-letnico, pripeljemo oba njihova kitarista (Terrie je v bendu že od samega začetka 1979!), ju soočimo z dvojico, ki je na prvi pogled "iz drugega vica" in je tačas v zelo raznolikih zasedbah postala že kar gromka in metelkovska stalnica, predvsem pa si želimo preseganja vseh mogočih žanrov. V imenu vseh nastopajočih. Tudi kar zadeva sestavo občinstva, kajpada. Odločno brišemo meje med pankom, funkom, metalom, svobodno improvizacijo, free jazzom, folkom, nojzom ... Obeta se nam prava gromka razpaljotka na poskok! Eden zadnjih nastopov, preden se The Ex - tokrat težko oboroženi tudi s samim Vandermarkom! - znova odpravijo igrat, poslušat in študirat muzike v Etiopijo. 

Saksofonist, improvizator in skladatelj Ken Vandermark iz Chicaga je najbrž edini človek, ki je na Metelkovi igral s petimi različnimi bendi na treh različnih prizoriščih, na četrtem pa nam je s sukanjem plošč spomladi priredil še nepozabno funky noč. Veseli smo lahko, da izčrpno sledimo karieri enega najpomembnejših in najproduktivnejših glasbenikov našega časa. Ken je praktično ves čas na turneji - odkar smo ga nazadnje slišali z The Thing + Sonore, je uspešno promoviral novo veliko zasedbo Resonance Ensemble, trenutno pa v duu s Paalom Nilssen-Loveom uprizarjata svobodnjaški drnec po Evropi. Skupaj igrata že domala deseletje, izdala pa sta tudi tri albume.

Bobnar in tolkalec Paal Nilssen-Love je naravnost zaljubljen v Gromko in postaja očitno naš hišni muzičist. Je eden izmed redkih v poslu, ki mu ni tuja kombinacija med peklenskim in osebnim pulziranjem free jazza, strastnimi rokerskimi udarci in klasičnim evropskim improvizacijskim drobencljanjem. Vedno intenziven, prezenten in prilagodljiv bo topot najdirektneje upravičil ljubkovalni naziv "največji metalski bobnar" in se kajpak spet razdal do konca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andy Moor in Terrie Hessels sta enkraten kitarski par, pankerski po osnovni vokaciji, sicer pa jima v žagajoči in zelo prepoznavni kombinatoriki niso tuji niti elementi noise rocka, strastnega eksperimentalnega ruženja in splošne avantgarde tam od progresivnega folka do kabareta. Njuna moč, svežina, vztrajnost na sceni neodvisne glasbe nimajo para. Vsekakor se nam obeta mogočen, bogat, pošten nastop. 

Andy Moor, po rodu Anglež, redni član benda The Ex od leta 1990 je izjemno dejaven na vseh glasbenih poljih in je član ali vodja brez števila improvizacijskih zasedb. Kariero je začel v bendu Dog Faced Hermans. Spomnimo se na njegovo izborno pariranje čelistu Tomu Cori, omenimo vsaj bend Kletka Red, v katerem je združil sile iz The Necks, iz Ne Zhdali in ki je postal slaven po svojih norih interpretacijah klezmerja, ruskih in grških pesmi. Vedno zvedavi Andy je z lokalci posnel tudi album subkulturne in politično preganjane rebetike iz Grčije, sicer pa sta oba s kolegom Terriejem v zadnjem času še najbolj znana po odmevnih nastopih, kjer se razširjenemu bendu The Ex pridruži etiopski saksofonist Getatchew Mekuria, s katerim sta nastopila tudi na letošnji Drugi godbi. 

Ko se srečata obadva dua (tik pred izidom je njihov prvi skupni album, posnet "v živo" na odru slavnega kluba Bimhuis v Amsterdamu), je prvi vtis morda kakofonična zmes, a že naslednji hip vidimo, da je kvartet vsak trenutek pripravljan za obrat v novo glasbeno smer. Njihove skupne muzike so ekstrovertirane, energetsko polne in inkluzivne, a se nenehno konfrontirajo in poznajo dobršno dozo provokacije, skoz katero se ritem, noise, melodija in harmonija sprimejo v enkratno, perfektno skupnost. 

 


kontakt: defonija@gmail.com (možne rezervacije!)
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz