PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 25. november 2009

21:00 - Defonija
KEIR NEURINGER / RAFA? MAZUR duo (ZDA, Poljska)

Keir Neuringer (NYC) - altovski saksofon

Rafa? Mazur (Krakov) - akustična basovska kitara

 

http://keirneuringer.com/

http://www.rafalmazur.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neuringer se je rodil v New Yorku leta 1976. Je skladatelj in muzičist (saksofon, glas, elektrofonija), njegove ambicije segajo na področja pulzirajoče elektrofonije, free jazza in eksperimentalne elektroakustične improvizacije, veliko piše za teater, sklada pa tudi notirano glasbo za komorne sestave. Zelo aktiven je tudi kot pisec-esejist (gl. blog na njegovi spletni strani!) - v tekstih in umetniških instalacijah je zelo kritičen do destruktivnosti v dominantni kulturi. Leta 1999 se je za slabih deset let preselil v Evropo, kjer je nekaj časa prejemal Fulbrightovo štipendijo (Akademija za glasbo v Krakovu, Poljska) in tačas dosegel tudi magistrski akademski naziv na interdisciplinarnem inštitutu ArtScience v Haagu (Nizozemska). Precej časa je bil tudi kurator za avdiovizualni program pri umetnostni platformi <>TAG. V tem obdobju je do obisti izdelal in kultiviral svoj že tako ali tako intenziven, zelo telesen pristop k saksofonski igri, v kateri je dovolj prostora za raznolike glasbene vplive in strujanja. Keir Neuringer sodeluje z izjemno širokim krogom ljudi, tako da bi ga kar težko postavili v eno samo vejo muzike: poleg njegovega nocojšnjega partnerja omenimo vsaj tale imena: Ensemble Klang (Neuringer je bil narator v projektu Walden Heinerja Goebbelsa), Joel Ryan, DJ Sniff, Carlos Iturralde, Matt Bauder ... Igral in razstavljal je po ZDA, v Mehiki, Turčiji, Izraelu, Južni Afriki in po vsej Evropi. V New Yorku se je spet naselil januarja letos. Preberimo si Neuringerjevo kritično sporočilo: 

 

 

 

 

 

 

"My work, all of it, from music to video to installations to texts and so on, is an (always implicit, sometimes explicit) attempt to answer a question posed by environmentalist author Derrick Jensen: 'What are sane and appropriate responses to insanely destructive behavior?' Or this question, from architect/designer William McDonough: 'How do we love all of the children of all of the species for all time?' It is a reply to the call to arms of Albert Camus: 'Create dangerously' or of Martin Luther King: 'The world is in dire need of creative extremists.' It is a recognition of the extraordinary danger industrial civilization poses to the natural world, and a reaction to this danger, spoken in a language the people destroying the planet cannot speak." 

 

 

 

 

 

 

Rafa? Mazur iz Krakova igra na izjemno redko glasbilo - akustično basovsko kitaro, ki jo je posebej zanj, po osebnih navodilih izdelal mojster Jerzy Wysocki. Mazur je razvil izjemno napreden in oseben pristop tako k inštrumentu kakor k improvizaciji vobče. Njegova "razširjena tehnika", zven in način podajanja gradiva se prepletajo v gibko in produktivno igro (gl. priloženi video s solističnega nastopa!). Mazurjevi brezkompromisni standardi se lepo vidijo tako na odru kakor "pod njim", saj sta njegova sofisticirana drža in poseben humor nezgrešljiva. V glasbeno izjemno bogatem Krakovu ima Rafa? Mazur pomembno vlogo pri vzgoji in podpori mladim umetnikom in improvizirani godbi. Skupaj z Neuringerjem sta leta 2001 v mestu ustanovila kolektiv za improvizacijo. Mazur poleg improvizirane godbe igra še jazz, heavy metal in keltske muzike, in to po vsej Poljski in večini Evrope. Trenutno vodi improvizacijski projekt Process, študira filozofijo na Jagielonski univerzi in z užitkom prakticira tai ji.

Spodnja fotografija: Pawel Karnowski 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz