PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA─Źetrtek, 11. marec 2010

21:00 - Koncert
BRINA

Brina Vogelnik - glas

Jelena Ädrale - violina

Drago Ivanuša - harmonika

Luka Ropret - kitara

Nino de Gleria - bas

Bla┼ż Celarec - tolkala

Aleš Rendla - bobni

Julij Zornik - zvok

 

"Skupina Brina je našla svoj izraz, izraz, ki je izmenoma ne┼żen, zvonek, silovito strasten, ┼żaloben in radosten."

Kim Burton, Songlines        

 

"Njen mehak in mamljivo sanjav glas se o─Źarljivo zoperstavi njenim dramati─Źno izraznim in ljubkim gibom. V lastnem besedilu kot tudi v improviziranih solih drugih ─Źlanov skupine se je iz┼żivela, upogibajo─Ź se gibko kot vrba v glasbenem neurju. Ustvarila je brezšivno zvo─Źno pokrajino, ki nas je vsrkala vase tako zelo kot njo."

Tova G. Kardonne, The Live Music (Brina na festivalu Small World v Torontu, Kanada)

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotografija: Äiga Koritnik)

Skupino Brina je leta 2003 osnovala pevka Brina Vogelnik, potem ko si je za┼żelela bolj sve┼żega in drznejšega glasbenega ustvarjanja. Zasedba Brina povezuje sedem glasbenikov, glasbenic, ki motive ─Źrpajo iz obujanja in predelave ljudske zakladnice, pri ─Źemer imajo zadnje ─Źase vedno ve─Ź prostora tudi avtorske pesmi.

Brina je izdala albuma Mlado leto (DruGod, 2004) in Pasja legenda (DruGod, 2006) in se z njima zelo opazno uvrstila na zemljevid glasb sveta. Pasja legenda je bila kar tri mesece med top 10 na World Music Charts Europe, za katero glasuje 50 radijskih did┼żejev iz vse Evrope. Novembra 2006 je bil album nekaj ─Źasa celo na tretjem mestu! Oba albuma, Mlado leto in Pasja legenda sta prejela ugodbe ocene tako v doma─Źem prostoru kakor tudi v mednarodno referen─Źnih revijah fRoots, Songlines in World Music Magazine.

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotografija: Äiga Koritnik)

Pesem "Poljanska balada" z albuma Pasja legenda je bila nominirana za skladbo leto na programu BBC World Service, ki ga ureja Charlie Gillett. Ista pesem je bila tudi hit tedna na najbolj poslušanem radiu v Sloveniji - na Valu 202 oziroma na II. programu Radia Slovenija.

Poleg številnih koncertov po doma─Źih festivalih in koncertnih odrih (v Gromki, pripominjamo, niso igrali ┼że dolgo, od leta 2005 ...) so Brina kot drugi predstavniki iz Slovenije nastopili na Womexu - World Music Expo v Sevilji, Španija. Ta nastop je sedmerici omogo─Źil nesluten prodor na mednarodno glasbeno tr┼żiš─Źe in turneje po Španiji, Severni Ameriki in Mehiki.

Brina se prav zdaj pripravlja za izdajo tretjega albuma, katerega rde─Źa nit bo potovanje, iskanje samega sebe skoz usode junakinj sodobnega in starinskega sveta, pri ─Źemer se bosta prepletala ljudsko in sodobno gradivo. Na novem albumu bodo imele avtorske pesmi še mo─Źnejši pe─Źat. Nekaj novih pesmi bo Brina predstavila na izbranih koncertih tik pred odhodom v studio. Tako tudi v Gromki.


kontakt: defonija@gmail.com (mo┼żne rezervacije!)
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz