PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 4. februar 2010

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Damijan Őtefanc: O vsestransko kompetentni osebnosti

Prek analize kompeten─Źnega diskurza, ki se vse bolj uveljavlja tako v mednarodnem kot tudi v slovenskem šolskem prostoru, bomo na predavanju predstavili uveljavljanje kompetenc na podro─Źju vzgoje in izobra┼żevanja ter kurikularnega na─Źrtovanja, hkrati pa opozorili na nekatera s tem povezana protislovja in dileme. Pokazali bomo, da se problemati─Źni u─Źinki kompeten─Źnega diskurza na ravni kurikularnega na─Źrtovanja in izvajanja pouka proizvedejo na sti─Źiš─Źu vsaj dveh med seboj tesno prepletenih procesov: prvi se navezuje na vse bolj izrazite te┼żnje po povezovanju logike, ciljev in vsebin izobra┼żevanja (tako poklicnega kot splošnega) s trgom dela.

?eprav ne trdimo, da je to razse┼żnost kompeten─Źnega diskurza generiral in proizvedel neoliberalizem kot donedavna prevladujo─Źa ekonomska in socialno-politi─Źna paradigma, so jo prav neoliberalne ideje okrepile in prispevale k njeni reprodukciji. Toda ob tem ne gre spregledati ne─Źesa še pomembnejšega, da namre─Ź zgolj neoliberalne te┼żnje po tesnejšem povezovanju izobra┼żevanja in trga dela ne bi mogle biti u─Źinkovite, kolikor se ne bi mogle opreti na specifi─Źne pedagoške in didakti─Źne teorije, s katerimi je bilo mogo─Źe tudi v polju pedagogike oz. v polju same vzgoje in izobra┼żevanja legitimirati prizadevanj po rekonceptualizaciji splošnega izobra┼żevanja in uveljavljanju kompetenc kot alternative splošnoizobra┼żevalnemu znanju. Med drugim se to ka┼że v uveljavljanju teze, da ni toliko pomembno, ali je u─Źenec usvojil nek dolo─Źen korpus sistemati─Źno urejenega znanja, pa─Ź pa ali je znanje, ki ga šola posreduje, legitimno z vidika razvoja za┼żelenih kompetenc.

Slednje so tako cilj izobra┼żevanja, znanje pa instrument za doseganje tega cilja, kar vsaj na podro─Źju splošnega izobra┼żevanja pomeni bistven premik v razumevanju njegove vloge in dru┼żbenega polo┼żaja.

Dr. Damijan Štefanc je asistent za podro─Źje didaktike in kurikularnih teorij na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem z vprašanji teoreti─Źne didaktike in s problematiko kurikularnega na─Źrtovanja, posebej s problematiko kompeten─Źne zasnovanosti kurikularnih dokumentov. Objavil je številne znanstvene prispevke v doma─Źem in mednarodnem prostoru, je ─Źlan uredniškega odbora znanstvene revije Sodobna pedagogika, kot zunanji ekspert sodeluje s Centrom RS za poklicno izobra┼żevanje in Zavodom RS za šolstvo.« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz