PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 27. maj 2010

19:00 - Delavsko-punkerska univerza
Valerija KoroÜec Predstavitev predloga UTD v Sloveniji

 Uvedbo UTD v Sloveniji vidi avtorica kot odgovor na temeljne dileme našega ─Źasa. V tekstu Predlog UTD v Sloveniji pa dokazuje, da je v Sloveniji takojšna uvedba UTD nujna in uresni─Źljiva.

Naša dru┼żba je v tranziciji (na prehodu) iz moderne v postmoderno dru┼żbo. V ─Źasu tranzicije iz tradicionalne v moderno dru┼żbo so zgradili 'moderno socialno' dr┼żavo z namenom, da bi lajšala in manjšala negativne posledice modernizacije in kapitalisti─Źnega na─Źina produkcije. Moderna socialna dr┼żava je zato trdno vezana na fenomen industrijskega delavca. Ob prehodu v postmoderno dru┼żbo, (ki jo poimenujemo razli─Źno – informacijska, digitalna, dru┼żba storitev, postfordisti─Źna dru┼żba) pa je zna─Źilno, da se zmanjšuje število industrijskih delavcev, s slu┼żbami za 'normalnih', rednih, 8-urnih delovnih mest, za nedolo─Źen ─Źas: zato postaja moderna socialna dr┼żava neustrezen odgovor na probleme sedanjega (postmodernega) ─Źasa. Od tu izhaja potreba po druga─Źe organizirani (postmoderni) socialni dr┼żavi, katere temelj bi bil Univerzalni temeljni dohodek, ki pomeni redefinicijo dela in trga dela tako, da vsakemu prebivalcu in prebivalki omogo─Źi osnovno pre┼żivetje in ─Źloveško dostojanstvo v ─Źasu manjšanja industrijske produkcije. UTD omogo─Źa socialno vzdr┼żen prehod industrijske dru┼żbe v postindustrijsko dru┼żbo.

Zagotovljen eksisten─Źni minimum, ne samo, da ne zmanjša delovne motivacije, pa─Ź pa pozitivno vpliva na delovni elan in kakovost dela: s tem ko zagotavlja temeljno neodvisnost in avtonomijo zaposlenega. Tako lahko odlo─Źilno pripomore k manjšanju slovenskih problemov, kot so: 'prezgodnje upokojevanje', absentizem, kroni─Źne bolezni, invalidnost, neustvarjalnost, nepodjetnost, anomalije na trgu dela (za─Źasna delovna razmerja, študentsko delo, delo na ─Źrno, šikaniranje in mobing na delovnem mestu), izigravanja (pravne in socialne) dr┼żave itd.

Univerzalni temeljni dohodek je mogo─Źe uvesti na na─Źin izravnanih prihodkov in odhodkov ter v okviru obstoje─Źih okvirov javne porabe.

Dr. Valerija Korošec je zaklju─Źila magistrski študij Analiza Evropske socialne politike ter doktorski študij z nalogo ‘Postmodernisti─Źna paradigma mišljenja in sociologija’. Sedem let je bila asistentka na Univerzi v Mariboru, na Pedagoški fakulteti, Oddelek za sociologijo. Sedaj je zaposlena na Uradu za makroekonomske analize in razvoj v Ljubljani. V zadnjem letu se je prioritetno posvetila pisanju teksta, ki je tik pred izidom: UTD v Sloveniji – predlog.« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz