PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 21. marec 2012

22:00 - Defonija
TOBIAS DELIUS BOOKLET (NL, CAN, AUS)

Tobias Delius - tenorski saksofon, klarinet

Joe Williamson - kontrabas

Steve Heather - bobni, tolkala

 

"V našem zvezku (=booklet, op. org.) so zapisane skladbe, ki smo jih zbrali skoz leta ... Od klasičnih velikanov, kakor so Louis Armstrong, Louis Moholo, Misha Mengelberg, Kachamba, Jimi Hendrix. Duke Ellington ali Herbie Nichols, do del prijateljev in kolegov, skladbe prihajajo z radia ali iz kinematografa, igramo pa tudi svoje lastne reči. Na naših koncertih se te skladbe pojavijo nenadno, pri čemer nikdar ne vemo, katera je na vrsti, odigramo jih namreč ,kar tako', hipoma."

 

 

 

 

 

 

Takole svoj trio Booklet opiše Tobias Delius, večkrat nagrajeni britanski saksofonist, ki je dolga leta živel in deloval na Nizozemskem, v zadnjem času pa si je za svoj domicil izbral Berlin. Tudi njegova sošpilavca sta emigranta - strumni basist Joe Williamson se je iz rodne Kanade naprej preselil v Berlin, potem pa na Švedsko, natančni in domiselni bobnar in tolkalec Steve Heather pa gre med najdejavnejše ude močne avstralske kreativne diaspore v Berlinu.

 

 

 

 

 

 

Delius igra saksofon in klarinet od ranih osemdesetih. Tedaj je nekaj časa živel v Nemčiji, v sezoni 1983/4 pa v Mexico Cityju, kjer je bil član Cuarteto Mexicano de Jazz, ki ga je vodil pianist Francisco Téllez. Leta 1984 se je preselil v Amsterdam, kjer je nekaj časa študiral na konservatoriju Sweelinck, a je študij spričo hitre in naporne aktivacije na sceni "nizozemskega swinga" oziroma med tamkajšnjimi improvizatorji kmalu opustil. Iskani pihalec s svojevrstnim, sila privlačnim zvenom, ki "zna igrati kot Stari" in občinstvo velikokrat zaziblje v nenavaden ples, obenem pa mu niso tuje veščine sodobne improvizacije, je že dolga leta član slavnega orkestra Instant Composers Pool (ICP), ki sta ga ustanovila Misha Mengelberg in Han Bennink. Leta 1990 je prejel visoko nagrado Podiumprijs Nizozemske jazzovske fundacije, sicer pa je po vsem svetu igral zlasti v tehle zasedbah in s posamezniki, kot so: Steve Lacy, Louis Moholo Viva-la-black, Bill Frisell, Mark Feldman, Trio Clusone, Misha Mengelberg, Steve Beresford, Jeb Bishop, Kent Kessler, Hamid Drake, Ray Anderson, APA INI, Wilbert de Joode in Serigne Gueye, Available Jelly, Cor Fuhler's Corkestra, Georg Graewe Quintet ... Leta 2004 je prejel nagrado Boy Edgar, najprestižnejše priznanje v nizozemski novi in improvizirani muziki. Tobias Delius že lep čas vodi tudi kvartet, v katerem igrajo čelist Tristan Honsinger, basist Joe Williamson in bobnar/tolkalec Han Bennink.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Williamson v sebi združuje dvoje kvalitet - a) delovnega, fleksibilnega basista in b) vrhunskega solista (kar lahko slišimo na njegovem osupljivo lepem, nenavadnem albumu The Ungrateful Carjacker. Poleg tega je identično verziran tako v kontrabasovski igri kakor z basovsko kitaro. Seznam njegovih sodelavcev, rednih in občasnih zasedb je naravnost impozanten: Ab Baars, Han Bennink, Steve Beresford, Tobias Delius, Andy Moor (The Ex), Gianni Gebia, Vinny Golia, Tristan Honsinger, Luc Houtcamp, Peggy Lee, Paul Lovens, Evan Parker, Jon Rose, Leonid Soybelman, Sven-Åke Johansson, Kletka Red, Boom Box, Trapist, Olaf Rupp, Eugene Chadbourne's European Trio, zasledimo pa ga lahko tudi v številnih zasedbah z izvrstnim avstralsko-berlinskim bobnarjem/tolkalcem rokerske provenience Tonyjem Buckom.

Steve Heather je tolkala in improvizacijo sprva študiral na avstralskem Victorian College of the Art (1991), zatem pa se je v Amsterdamu spopolnjeval še v performativni umetnosti - DasArts (2006). Od leta 1994 redno nastopa po vsej Evropi, Avstraliji, Ameriki in Aziji. Svojo bobnarsko in tolkalno veščino razdaja po brez števila skupinah, ki segajo od svobodne improvizacije, elektroakustike, jazza, rocka, nojza in duba. Heather je soustanovitelj permormativne grupacije SXS Enterprise, sicer pa ga zasledimo še po zasedbah Dairy (Andy Moor, Yannis Kyrialides, Joe Williamson), The Understated Brown (Thomas Meadowcroft, Boris Hauf), Mrs. Conception (Axel Doerner, Jan Roder, Tobias Delius) Half Wolf (Martin Siewert, Boris Hauf), EFZEQ (Martin Siewert, Boris Hauf, Burkhard Stangl, Billy Roisz), Heaven and... (Zeitblom, Martin Siewert, Tony Buck). Veliko komponira in izvaja tudi za ples, teater, film in nove medije in je bil v preteklosti rezidenčen umetnik v Avstraliji, Belgiji, na Nizozemskem in v Nemčiji.

 

http://www.myspace.com/thebooklet

http://soundcloud.com/booklet

http://en.wikipedia.org/wiki/Tobias_Delius

http://www.ausland-berlin.de/joe-williamson

http://www.doek.org/bio/steveHeather_bioE.html


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz