PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 3. marec 2004

22:00 - Koncert
URšULA RAMOVEš

[b]Uršula Ramoveš[eb] - glas
[b]Joži šalej[eb] - klavir
[b]Janez Ramoveš[eb] - besedila

[b]Uršula Ramoveš[eb] (1968) živi in ustvarja v Suši v Poljanski dolini. Poje poezijo Janeza Ramoveša, ki je večinoma pisana v njunem domačem narečju. Avtorica glasbe je sama Uršula. Njeno petje odlikujeta subtilnost in doživeta eleganca prave šansonjerke. Esenco njenih pesmi zaznamuje večni kontrast erosa in tanatosa. Svojevrsten dar za podajanje besedila in njen glasovni razpon ji odpirata pristen kontakt s poslušalci. Zato so njeni koncerti za poslušalce novo doživetje in iskren stik z umetnostjo.

Umetnica je deset let študirala petje pri prof. Ileani Bratuž Kacjan v Ljubljani. Sodelovala je v več vokalnih skupinah, med drugim je štiri leta prepevala v Komornem zboru RTV Slovenija. Njena dolgoletna posebnost je petje brez inštrumentalne spremljave. Takemu petju se posveča še vedno.

Vsa leta ustvarjanja tudi aktivno nastopa po Sloveniji (Festival Lent, Festival Sanje, podelitev Župančičevih nagrad, Herbersteinsko srečanje slovenskih književnikov, KUD France Prešeren, jazz klub Gajo ter številni slovenski klubi, galerije in grajske kapele, gostja v oddaji Orion TV Slovenija ...).

V soboto, 11. oktobra 2003 se je Uršula Ramoveš z nastopom v ljubljanski kavarni Grand hotela Union predstavila tudi na Mestu žensk, mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti.

Leta 1999 je v samozaložbi izšla njena zgošÄenka [i]Sugar free baby[ei]. ?eprav zaradi majhne naklade in slabe distribucije zgošÄenka ni prodrla med širšo slovensko publiko, je požela lepe kritike:

[i]"Eden najlepših glasov, ki ga lahko ta trenutek slišite v teh krajih. Že zaradi njega se splača potruditi prek hribov in dolin."[ei]
--Miha Mazzini

[i]"Uršula Ramoveš ni le še ena izvajalka ,ljudskih' pesmi, temveč sodobna ustvarjalka, ki upošteva tradicijo kot vir navdiha. V vsakem primeru pač gre za pomembno osvežitev slovenskega glasbenega dogajanja. Nespregledljivo."[ei]
--Rajko Mušič, GM


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz