PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 9. marec 2012

20:00 - Festival Rdeče zore
Srbski kulturni center Danilo Ki (SLO): alostna in veli?astna zgodba o Sotirii Belu

Gledališče senc z igro svetlobe in lutkami v treh dejanjih oživi zgodbo o Sotirii Belu (1921-1997), največji grški pevki rebetike, subkulturne glasbe grških mest. Sotiria Belu je bila odkrita lezbijka, antifašistična upornica in glasbenica, ki ni sklepala kompromisov z oblastjo ali lastnimi načeli.

Gledališče senc se pojavlja v mnogih kulturah od Azije do Balkana, vsakič v drugačni obliki, prilagojeni lokalni kulturi. Bilo je - in ostaja - izraz nižjih slojev, odrinjenih in revnih ljudi, tradicionalno pa tematizira prav revščino, lakoto in izločenost. Medtem ko je gledališče senc v Aziji še vedno živo, je na področju današnje Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Srbije usahnilo v tridesetih letih 20. stoletja. V Sloveniji se z njim ukvarja Srbsko kulturno društvo Danilo Kiš iz Ljubljane (s podporo Ministrstva za kulturo RS v okviru projekta Dvig zaposljivosti ranljivih skupin).

http://www.dkis.si/


kontakt: rdece.zore@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz