PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 5. november 2013

21:00 - Defonija
Pihalni kvintet SLOWIND

igra v zasedbi:

Aleš Kacjan - flavta
Matej Šarc - oboa
Jurij Jenko - klarinet
Paolo Calligaris - fagot
Metod Tomac - rog

na sporedu so naslednje kompozicije:

Tomasz Sikorski / Martin Smolka: Zerstreutes Hinausschauen
Nina Šenk: Augenblicke
Tomaž Bajželj: 350 opomb za pihalni kvintet
Volker Staub: Perseiden

 

S koncertom začnemo točno ob napovedani uri - klubska vrata se odpro ob 20:30!
 

"Slowind je zmožen prepričati ljudi, da manj znana ali novejša glasba ne grize."
--Jure Dobovišek

"Na odru so sicer sedeli glasbeniki iz našega osrednjega orkestra, vendar koncert ni imel zveze ne z modro ne z oranžno abonmajsko barvo. Bil je povsem zlat."
--Gregor Pompe


Ansambel Slowind (na fotografiji Jožeta Suhadolnika) sestavljajo prekaljeni solisti simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije - so ponos komorne ansambelske igre na Slovenskem in nesporno ena izmed svetovno priznanih zasedb svoje vrste. Slowind nikakor ni "muzejska zasedba", pač pa je odločno in suvereno vpet v naš čas in njegovo muziko. Poleg standardnega repertoarja za pihalni kvintet namreč izvaja tudi najrazličnejšo komorno glasbo za mešane sestave. Velik poudarek daje sodobnosti in mladim. Pri tem sodeluje s svetovno priznanimi izvajalci, kot so Heinz Holliger, Robert Aitken, Alexander Lonquich, Arvid Engegård, Muriel Cantoreggi, Aleksandar Madžar, Mate Bekavac, Steven Davislim, Matthias Würsch, Diego Chenna, Rocco Carbonara, Christiane Iven, Andrea Rucli ... S sodobnimi deli nastopajo na številnih najpomembnejših festivalih za sodobno glasbo (Ars Musica - Bruselj, Biennale Bern, Klangspuren - Innsbruck, New Music Concerts Series - Toronto, Roaring Hoofs - Ulan Bator ...).Slowind že vrsto let tesno sodeluje z Vinkom Globokarjem, Lojzetom Lebičem in Jürgom Wyttenbachom, pa tudi z drugimi slovenskimi in tujimi avtorji, ki kvintetu posvečajo svoja dela (Larisa Vrhunc, Nina Šenk, Urška Pompe, Uroš Rojko, Nana Forte, Nenad Firšt, Bor Turel, Matej Bonin, Martin Smolka, Volker Staub, Ivo Nilsson ...).

Slowind redno koncertira doma in na tujem. V zadnjem času je imel odmevne nastope v ZDA, Kanadi, Mehiki, na Švedskem, v Franciji, Italiji in Avstriji. Svetovno sodobno komorno glasbo promovira na lastnem komornem ciklusu Festival Slowind, ki se je v poldrugem desetletju svojega obstoja razvil v pravo pravcato transnacionalno gibanje. Na njem občasno sodelujejo tudi drugi vrhunski ansambli za sodobno glasbo: SurPlus (Nemčija), Accroche Note (Francija), Divertimento Ensemble (Italija), Ensemble Aleph (Francija) ... Na ta način festival pridobi dodatno razsežnost, saj se koncerti prirejajo tudi v drugih državah. Enega od festivalov Slowind je finančno podprla Evropska unija s programom Kultura 2000. Zasedba Slowind je za dosedanje delo leta 1999 prejela Župančičevo nagrado, leta 2003 pa nagrado Prešernovega sklada.

Letošnji 15. festival Slowind je bil z naslovom Prodajanje vetra posvečen 79-letnici Vinka Globokarja. Slednji je bil pred kratkim, med 9. in 15. oktobrom tudi umetniški vodja festivala - z domačimi in tujimi ansambli je bilo prvič pri nas izvedenih tudi kar enajst (11!) Globokarjevih del.


http://www.slowind.org/
https://www.facebook.com/SlowindQuintet


Koncert v klubu Gromka prirejamo tik pred nastopom Slowinda na festivalu Contempuls v Pragi, kjer peterica nastopa isti večer, na istem odru kot slavni angleški godalni kvartet Arditti!


http://www.contempuls.cz/


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz