PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 10. november 2013

21:00 - Defonija
ELLIOTT SHARP (NYC)

"[...]Sharp z vsemi pritajenimi spogledovanji z 'vzhodnjaško' mirnostjo, bluesovsko emocionalnostjo in podlago modernih muzik ostaja kitarist in skladatelj današnjega časa. To ni čudaštvo, marveč resnična avtorska, inovativna in domišljena godba, ki se ne boji odkrivati ne avtorjevega referencialnega polja ne lastne žilice. Pozorna je tako do strukture kot do zvenskih odtenkov in pri tem ne ostane 'etuda'. Tako igra strunar."

--Ičo Vidmar, iz recenzije albuma Quadrature, Mladina, 4. decembra 2005

Kulturna redakcija pri časniku The New York Times je zelo kritična in odločno preudarna, kar zadeva nepregledno množico glasbenih početij in dogodkov v domačem velemestu. Toda našemu gostu sledi v rednem ritmu - s posebnimi poudarki o nedvomnem pomenu recenzira njegove albume, spremlja njegove projekte, sledi njegovim mislim. Nič nenavadnega - Elliott Sharp je namreč dejansko že krepkih 30 let ključna figura v downtownu, mastermind njegove avantgardne in eksperimentalne scene. Ta multiinštrumentalist, skladatelj in performer je do zdaj izdal več ko 85 albumov, ki segajo v osupljivo širino - od orkestralne muzike do bluesa, jazza, nojza, no wave rocka in techno glasbe ... E#, sicer dovolj reden špilavec na slovenskih odrih,  tokrat prvič obišče AKC Metelkova in naš klub!

Elliott Sharp je rojen 1. marca 1951 v Clevelandu, Ohio. Njegova formalna izobrazba je neverjetno široka, tako da lahko govorimo o Wunderkindu, ki ga je že zamlada vleklo tako k muzikam kakor k znanosti - in to tako k "trdi" kakor k humanistični. Naj omenimo, da je Sharp odraščal v strogi, pravoverni judovski rodbini - ko je razmišljujoči in vselej kritično-občutljivi Sharp že globoko v srednjih letih nekoč spisal kompozicijo z naslovom "Intifada", se mu je oče v hipu odrekel. Sicer pa je imel kot mladostnik omogočeno prvovrstno ameriško šolanje. Klavir je igral že kot otrok, pozneje se je oprijel klarineta in kitare. Na univerzi Cornell je med letoma 1969 in 1971 študiral antropologijo, glasbo in elektroniko. Diplomiral je na kolegiju Bard leta 1973 - tam je obiskoval predavanja iz kompozicije, jazzovske kompozicije, improvizacije, etnomuzikologije, fizike in elektronike. Magisterij mu je podelila University of Buffalo, kjer je pri slavnem Charlesu Keilu spopolnjeval iz etnomuzikologije, pri še slavnejšen Mortonu Feldmanu - in v družbi bratov Lurie iz kasnejšega udarnega NYC benda Lounge Lizards - pa iz kompozicije.

Konec sedemdesetih se naseli v osrčju "novomeškega Dolnjega vzhodnega konca" (Lower East Side) in pade v obdobje mrzličnih glasbenih iskanj, kulture loftov, "no wavea", epopeje kluba CBGB, hardkora, reaganovske gentrifikacije in prvih usodnih tipanj med pankovsko vzgojeno kreativno (bolj ali manj novojazzovsko nastrojeno) judovsko mladino z neverjetno dobro glasbeno in siceršnjo izobrazbo. Še danes živi, kjer je začel - v istem stopnišču bivajo še John Zorn, Charles Gayle in Hakim Bey.

Elliott Sharp in intendant Defonije Miha Zadnikar med razgovorom v živo na radiu Odmev, Cerkno; pred Sharpovim koncertom na 12. festivalu Jazz Cerkno, 18. maja 2007 (fotografija Žiga Koritnik).

Sharp ostane strasten "science geek" do danes. Gleda oglase, obiskuje zastavljalnice, zbira, preparira, dopolnjuje in modificira razne tipe kitar - stare, manj stare in nove; akustične, steel, električne, elektroakustične, baritonske, dvanajststrunske ... Daje si jih izdelovati tudi po naročilu. Uglašuje jih po notranji logiki Fibonaccijevih števil - ta mu rabijo tudi v strukturnem smislu. V glasbeno kompozicijo in odrsko interakcijo pionirsko uvede spoznanja fraktalne geometrije, teorije kaosa, algoritme in genetske metafore. Elliott Sharp je tudi pionir v rabi osebnega računalnika na odru - to je že v ranih osemdesetih postoril za projekt Virtual Stance. Njegovi bendi so Carbon in Orchestra Carbon, Tectonics in Terraplane, širina njegovih drugih sodelovanj naravnost impozantna:

Radio-Sinfonie Frankfurt; pop pevka Debbie Harry; Ensemble Modern; Bavarska opera v Muenchnu; glasovni veščak v qawwaliju Nusrat Fateh Ali Khan; godalni kvartet Kronos; Ensemble Resonanz; inovatorka na violončelu Frances Marie Uitti; blues legendi Hubert Sumlin in Pops Staples; virtuozinja na pipi Min Xiao-Fen; jazzovski velikani Jack deJohnette, Oliver Lake, Sonny Sharrock, Butch Morris, Muhal Richard Abrams; multimedijska umetnika Christian Marclay in Pierre Huyghe; Bachir Attar, vodja bande Master Musicians Of Jajouka; Laurie Anderson; Sonic Youth; Ryuichi Sakamoto. - Kompanjonov in kompanjonk z ozemlja "radikalne judovske kulture" seveda ne kaže niti omenjati, ker jih je preveč. Elliott Sharp že dolgo in vztrajno izdaja muziko pri svoji hišni samozaložbi zOaR music, njegove albume pa najdemo tudi pod punk znamko SST in pri obeh temeljnih založbah nove muzike v downtownu - Knitting Factory Records in Tzadik.

Častitljiva revija Guitar Player je Elliotta Sharpa v svoji posebni številki za 30-letnico uvrstila na seznam "The Dirty Thirty - Pioneers and Trailblazers".

Sharpov spletni dnevnik s turnej je izvrstno branje - tam v zelo lucidnem tonu in kratki formi zvemo marsikaj poučnega o globalnih prevoznikih, hotelih, položaju osamljenega muzičista na poti, promotorjih, prehrani in placih.

Elliott Sharp deluje tudi na področju arta - njegove inštalacije so bile predstavljene v muzejih in galerijah po vseh ZDA, Evropi in na Japonskem, že dvakrat, recimo, je sodeloval na beneškem Bienalu sodobne umetnosti (2003; 2006). Nikakor ne gre zanemariti niti njegovega producentske in pedagoškega dela. Vsake toliko se loti tudi svojevrstnega zvočnega dizajna - tako njegov zvok slišimo na TV mrežah MTV, The Sundance Channel, Bravo ... Pohvali se lahko tudi s precej muzike za igrane in dokumentarne filme - sam pa je portretiranec v filmu Doing the Don't, ki ga je za produkcijsko hišo Pheasant Eye Films leta 2008 zrežiral avtor Bert Shapiro.

 

http://www.elliottsharp.com/

Še več o Elliottu Sharpu, vključujoč kompletno diskografijo: http://en.wikipedia.org/wiki/Elliott_Sharp

Elliott Sharp in Ičo Vidmar v pogovoru za Dnevnikovo sobotno prilogo "Objektiv": http://www.dnevnik.si/objektiv/vec-vsebin/1042227610

Nedavni intervju Elliotta Sharpa za oddajo "All Things Considered" na neodvisnem radiu NPR: http://www.npr.org/2012/09/22/161539917/elliott-sharp-blues-is-a-feeling

 

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz