PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 13. november 2013

21:00 - Predstava
TUDI ŠTUDENTJE SMO (LAHKO) LJUDJE

 Biti študent. Pravijo, da je to eno najlepših obdobij v življenju. Pa je res tako? Veliko veselja, zabav in tudi veliko problemov in zatiranj; na faksu, na uradih, študentsko delo, študentski boni, neenakopravnost. Študent je študent, ni človek, ni niti odrasel. Je len, nezanesljiv, velikokrat opit. Zato pa ne bo mogel jesti karkoli iz menija, njegov je tisti nezdrav, na hitro pripravljen obrok. Študentske karte so samo za zadnji dve vrsti v dvorani. Ker si študent, te lahko odpustijo kadarkoli in nimaš plačanih nobenih ugodnosti. Na mladih svet stoji, a oni se hranijo s slabo hrano, živijo v predragih luknjah, opravljajo enaka dela za manj denarja. Pa kaj, za študenta bo pa ja v redu. 

 

Tudi študentje smo (lahko) ljudje je predstava, ki temelji na forumskem gledališču. Forumsko gledališče je ena od metod gledališča zatiranih, ki ga je v sedemdesetih letih razvil Brazilec Augusto Boal kot odgovor na diskriminacijo in kršitve človekovih pravic v tedanji brazilski družbi. Pri forumskem gledališču gre za reprezentacijo, ne za reprodukcijo družbene realnosti. Forumsko gledališče prikaže prizor ali igro, ki mora predstaviti določen primer zatiranja, proti kateremu je protagonist nemočen in posledično propade. Gled-igralci - gledalci, ki niso samo pasivni gledalci, ampak tekom predstave lahko postanejo tudi igralci - so vabljeni, da nadomestijo protagonista ali druge like povezane z njim ter na odru odigrajo potencialne rešitve, zamisli, strategije, se torej vpletejo v zgodbo in jo spreminjajo. Ostali igralci pa z improvizacijo odigrajo reakcije svojih likov na te posege, tako da omogočijo iskreno analizo realnih možnosti uporabe teh predlogov v resničnem življenju. Glavni cilj te metode je omogočiti ljudem izkušnjo in spoznanje, da lahko že sprememba v odnosih, vedenju ali mišljenju močno in pomembno vpliva na življenje tako njih kot njihovih bližnjih.

Organizira: Gledališko-aktivistična skupina Transformator v sodelovanju s Kult.co.
http://kudtransformator.com
http://kultco.org/


kontakt: nina.vombergar@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz