PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 22. oktober 2014

21:00 - Defonija
MARCO CAPPELLI ACOUSTIC TRIO w/ OSCAR NORIEGA + THE ELECTRICS + CENE RESNIK "WATCH FOR DOGS" TRIO

S koncertom začnemo dovolj točno, ker je pred nami veliko gradiva!

Med nastopi in po njih bo muzike sukal jahač plošč BIGor.

 

MARCO CAPPELLI ACOUSTIC TRIO w/ OSCAR NORIEGA (ita, zda, jap, meh)

Marco Cappelli - "ekstremna" klasična kitara

Ken Filiano - kontrabas

Satoshi Takeishi - tolkala

Oscar Noriega - klarinet

Marco Cappelli je muzičist izjemnih razsežnosti - profesor klasične kitare, virtuoz na klasični kitari, obenem pa od leta 2004 tudi zelo vitalen člen tako imenovane downtown scene v NYC. V temle triu se navduši nad popularnimi kriminalnimi romani Maurizia de Giovannija in briljantno sintetizira minimalizem, jazz, italijansko folk muziko, sodobno klasiko, filmski soundtrack in še marsikaj. Kar slišimo, je zelo dramatična, sugestivna nova muzika, ki jo poda izjemna ekipa in nas s precej domišljije popelje v svet zapeljivih melodij, ostroumnih solov, nenavadnih tekstur, virtuoznosti, humorja in še česa. Poseben gost na tokratni Defoniji je Oscar Noriega, prav tako nepogrešljiv ud downtowna, sicer pa pihalec, ki je mladost na odru preživel s svojimi štirimi brati, igraje ranchera muziko.

Zasedba je za založbo Tzadik, ki jo upravlja John Zorn, lani izdala album Le Stagioni Del Commissario Ricciardi, po izidu njihovega prvenca Les Nuages en France (Mode Records 2011) pa je Marc Ribot napisal tele besede:

"… Les Nuages en France is what happens when you cross one of Europe's best and brightest new music classical guitarists/composers with the best of New York's avant jazz/improv scene. The sonics recall the lusciousness of Ralph Towner’s ECM work, but the compositional/improvisational smarts and depth of Marco's classical chops and background on this recording are unlike anything I've heard. Also, Marco has developed a long-term working relationship with these musicians, and it shows: after spending five years immersing himself in New York jazz/improv/new music, he's no musical tourist, but a confident band leader/composer/guitarist. Really great stuff that deserves to be heard."

http://www.marcocappelli.com/
http://www.cleanfeed-records.com/artista.asp?intID=64
http://www.moderecords.com/profiles/satoshitakeishi.html
http://www.omnitone.com/lucianosdream/noriega-bio.htm

+

THE ELECTRICS (šve, nem, kan)

Sture Ericson - saksofoni, klarineti

Axel Dörner - trobenta z ventili, trobenta na poteg, elektrofonija

Joe Williamson - kontrabas

Raymond Strid - bobni, tolkala

Velika posebnost te zasedbe, v kateri sta tudi "prva trobenta Evrope" in "zelo velika" tolkalska ušesa, so drzna, brezkompromisna igra, v kateri se dinamični in ritmični procesi hitro menjavajo s pravimi miniaturnimi biseri, v katerih četverica podaja zvočne raziskave. Majhen kolektiv vrhunskih akustičnih improvizatorjev se v svoji igri subtilno in v "pravih" momentih opremi še z elektrofonijo in nam ponudi zelo svojski svet med free jazzom, prosto improvizacijo, novo muziko. 

"Njihova enkratna zvočna gmota, polna nenehnih spreminjanj tempa in dinamike, je sestavljena tako iz melodičnih delov kot nekonvencionalnih zvočenj. Slednja ustvarjajo s pomočjo razširjenih tehnik igranja,od zvokov prasketanja, pridušenih zvokov, šumov, rabe elektronike do tapkanja oziroma perkusivnega igranja na pihala," je zapisal Mario Batelić pred njihovim zadnjim gostovanjem na Jazzu Cerkno.

http://www.ilkmusic.com/artist/artist/sture-ericson
http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mdorner.html
http://joewilliamson.klingt.org/joe_williamson.html
http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mstrid.html

+

CENE RESNIK "WATCH FOR DOGS" TRIO (slo, ita)

Cene Resnik - tenorski saksofon

Giovanni Maier - kontrabas

Zlatko Kaučič - bobni, tolkala

Kar precej časa je že minilo, odkar se je Cene Resnik udinjal kot pihalec pri bendu Siddharta in po študiju v Avstriji zaigral z Joejem Zawinulom. Šel je na negotovo, samotno, a vabljivo pot saksofonista, ki precej igra na ulici, nahajal raznolike sošpilavce, spopolnjeval se je v NYC, tudi pri Archieju Sheppu, a se odločno vrnil k izhodiščem, pri katerih zelo rad poudari spontanost in radost v muziciranju. To je očitno že na kvartetnem prvencu Joyful Spontaneity (RŠ založba 2012), letos pa je za založbo Clean Feed izdal še album From the Sky, ki je dokument nastopa na Jazz festivalu Ljubljana in nov materialen dokaz o prodoru naše scene v svet. V zasedbi tria, ki bo uvedla praznovanje za obletnico Defonije, bo z njim ustaljen par, eden najboljših v tem delu sveta: Vrli Giovanni Maier (med drugim tudi basist Italian Instabile Orchestra) in naš starosta Zlatko Kaučič družno igrata že vsaj petnajst let.

http://val202.rtvslo.si/2012/12/na-piedestal-cene-resnik/
http://www.giovannimaier.it/giovannimaier/Giovanni_Maier.html
http://www.kaucic-zk.si/discography.htm

+

jahač plošč BIGorkontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz