PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAsreda, 24. maj 2017

21:00 - Defonija & Metabonma
BAD TEMPERED (slo / švi) + DUO KAVČIČ & LONQUICH (slo / ita)

BAD TEMPERED (slo / švi)

Pia Podgornik - altovski saksofon

Éloi Calame - basovski klarinet, klarinet

Pihalni duo Bad Tempered se spogleduje z avtorskimi mikrotonalnimi kompozicijami in svobodno improvizacijo. Duo s koreninami pol v Sloveniji in pol v Švici raziskuje meje neobičajne inštrumentacije dvojih pihal, ki odpira pot svežim improvizacijskim okvirom, v katere se primešajo alikvoti, elementi ljudske glasbe in neomejen elan. Pia Podgornik bo na našem odru le en dan po diplomskem nastopu na jazzovskem oddelku Konservatorija v Amsterdamu!

Pia Podgornik (1993, Celovec, Avstrija) je slovenska saksofonistka in skladateljica, ki trenutno živi in študira v Amsterdamu na Nizozemskem. Vodi mednarodni zasedbi LORE in Bad Tempered ter multidisciplinaren projekt Woman Orange. Je aktivna članica amsterdamske improvizatorske scene in organizatorka tamkajšnjega koncertnega sklopa Nausicaa.

Éloi Calame (1992, Ženeva, Švica) je klarinetist, basovski klarinetist in baritonski saksofonist, ki je svoje znanje o klasični, jazzovski, improvizirani in afriški godbi spopolnjeval na konservatorijih v Ženevi, Amsterdamu in Bernu, kjer svoj študij trenutno zaključuje. Kot član različnih skupin redno nastopa po Evropi.

Troje odsekov z njunega amsterdamskega špila ("Nr. 1", "Duet for Three Voices", "Almost Unisono"):

 

+

 

DUO KAVČIČ / LONQUICH (slo / ita)

Irena Kavčič - flavta

Tommaso Lonquich - klarinet

 

Esprit rude / Esprit doux

 

Spored:

Georg Philipp Telemann: Sonata brez basa v G-duru
TWV 40:101 (Soave-Allegro-Andante-Allegro, priredba za flavto in klarinet)

Michael Levinas: Prhutanje peruti

Heinz Martin Lonquich: Zwiegesang za flavto in klarinet (izbor)

Heitor Villa Lobos: Chôros No. 2 za flavto in klarinet

Jörg Widmann: Fantazija za klarinet solo

André Jolivet: Sonatina za flavto in klarinet

  

Irena Kavčič je solo flavtistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Svojo glasbeno pot je pričela na Glasbeni šoli v Tolminu v razredu prof. Maje Klanjšček, kasneje nadaljevala študij v Kopru pri prof. Alenki Zupan, leta 2008 pa diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Karoline Šantl-Zupan. V akademskem letu 2007/8 se je dodatno izobraževala na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju pri prof. Giseli Mashayekhi-Beer. Na prestižno Višjo šolo za glasbo kraljice Sofije v Madridu je bila sprejeta leta 2008, kjer se je tri leta izpopolnjevala v razredu prof. Jacquesa Zoona in asistentke Aniele Frey. V zadnjem letu je prek Mednarodnega inštituta za komorno glasbo v Madridu utrjevala znanje komornega muziciranja z imeni svetovnega slovesa, kakor so M. Pressler, W. Christie, M. Gulyas, H. Schellenberger, C. Tunemann, R. Vlatković. Kot solistka in članica različnih komornih sestavov je dobitnica številnih najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

V času šolanja je prejela štipendijo Yamaha in študentsko Prešernovo nagrado. Kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije in z Godalnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani. Veliko koncertira kot članica komornih zasedb in orkestrov in se pojavlja na festivalih, kakor so Encuentro de musica y Academia de Santander (Španija), festival Dino Ciani (Italija), festival de Otoño en la Casa de las flores (Španija), idr.Tommaso Lonquich je s svojo pestro in bogato kariero priznan kot "fenomenalen klarinetist" (Mundo Clásico), hvaljen zaradi "bogatih tonov" in "izjemnega obvladovanja ter strastnega igranja" (Oberon's Grove). Kot solo klarinetist igra z ansamblom MidtVest, je pa tudi član Komornega Lincolnovega združenja v New Yorku (Chamber Music Society of Lincoln Center in New York), s katerim pogosto igra na turnejah po ZDA. Pojavil se je na največjih, prestižnih odrih svetovne veljave: Carnegie Hall, Alice Tully, Suntory, Salle Pleyel ... in na večjih festivalih (Lockenhausen, Pacifik, Cortina, Portogruaro). Njegov urnik je povsem natrpan, saj pogosto koncertira z Umbertom Clericijem, Alexandrom Lonquichem, Claudiom Martinezom Mehnerjem, Jeffrey Swannom, Ani Kavafian, Gil Kalish in s kvarteti Nous, Allegri in Amphion.

Tommaso Lonquich redno nastopa kot solo klarinetist z orkestrom Leonore Pistoia in komornim orkestrom iz Mantove. Sodeloval je z dirigenti, kakor so Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Fabio Luisi in Leonard Slatkin. Je umetniški so-direktor KantorAtelier, živahnega kulturnega prostora s sedežem v Firencah v Italiji, posvečenega raziskovanju glasbe, gledališča, umetnosti in psihoanalize. Prav tako je soustanovitelj in vodja založbe KantorAtelier.

Tommaso Lonquich je študiral na Univerzi v Marylandu v ZDA in na Escuela Superior de Musica Reina Sofia v Španiji - slednja mu je podelila prestižno letno nagrado. Njegovi glavni profesorji so bili Michel Arrignon, Loren Kitt, Alessandro Carbonare in François Benda.

http://www.lonquich.com/


Metabonma je programski segment KUD Mreža, Ljubljana.
http://kudmreza.org/

Tako cikel Metabonma kakor Defonijo sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz