PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 21. oktober 2017

21:00 - Defonija
JOHN BUTCHER / THOMAS LEHN / MATTHEW SHIPP (vb / nem / zda) + KAJA DRAKSLER (slo)

BUTCHER / LEHN / SHIPP (vb / nem / zda)

John Butcher - saksofoni, feedback

Thomas Lehn - analogen sintetizator

Matthew Shipp - klavir

"Shippove manične repeticije, Butcherjeve skalarne odeje in Lehnov topla reverberacija poslušalstvo spomnijo na ta ali ona obdobja iz eksperimentalne improvizacije in kompozicije, toda moč ni v tem in takšnem spominjanju, pač pa v občutku, da gre za nekaj svežega in novega. Tole je muzika, ki postreže z novimi idejami in paradigmami," je zapisal Nate Wooley v spremni besedi k albumu Tangle (Fataka 2016), na katerem slišimo trio v vrhunskem muziciranju (koncertni posnetek je iz londonskega Cafe Oto).

Matthew Shipp igra klavir od svojega petega leta, jazz pa ga je prvič pritegnil pri dvanajstih. V New Yorku živi od leta 1984. Preden se je prvič spustil v povsem svoj glasbeni svet, se je prekalil v krepkih zasedbah David S. Ware Quartet in Roscoe Mitchell Note Factory. Shipp je med tistimi redkimi pianisti v svetu jazza, ki imajo povsem svoj, unikaten glasbeni jezik. Tega je začrtal že z zbirko komornega jazz za švicarsko založbo Hatology, posebnosti nadaljuje kot direktor in špilavec v sekciji "Blue Series" pri založbi Thirsty Ear, to, navsezadnje, dokazuje tudi v preštevilnih zasedbah in z njimi bogati zvočni spekter našega časa. Tako tudi s pričujočim triom.

Elektrofonik Thomas Lehn se tam od zgodnjih devetdesetih bavi z analogno zvočno sintezo. Sprva je ustvarjal z minimoogom Roberta Mooga, od leta 1994 pa igra na synthi A, modularen analogen sintetizator (v kombinaciji s klaviaturo DK-2) - oboje je razvila in proizvedla britanska firma EMS konec šestdesetih let. Mirno lahko rečemo, da Lehn možnosti sintetizatorja pozna in izkoristi optimalno. 

John Butcher je v duu s Philom Durrantom oznamoval prvo (koncertno) Defonijo; bilo je 20. aprila 2000 v tedanjem Teatru Gromki. Doktor fizike, ki je spričo raziskovanja saksofonskega zvoka pustil akademsko kariero, gre med najintrigantnejše pihalce našega časa. Med letoma 1993 in 1997 je bil direktor London Musicians' Collective. Zamlada je igral jazz v raznih manjših in večjih zasedbah s Chrisom Burnom, kasneje z njim osnoval London Imprpovising Ensemble, bil na turneji z London Contemporary Dance Theatre & New Arts Consort, oblikovali pa so ga redni mesečni koncerti Workers' Music Association v Notting Hillu. Butcher danes igra z vso britansko, evropsko in japonsko improvizatorsko sceno.
 

http://www.johnbutcher.org.uk/

http://www.thomaslehn.com/

http://www.matthewshipp.com/

Album Tangle:

https://f-a-t-a-k-a.bandcamp.com/album/tangle

+

KAJA DRAKSLER - klavir (slo)

Doma iz Kranja, živi in deluje v Amsterdamu. Kaja Draksler gre v rod tukajšnjih izjemnih muzičistk_ov, ki navdušujejo s svežimi zamislimi in smelimi projekti. Revija All About Jazz jo je letos izbrala med 15 evropskih umetnic_kov na področju jazza, ki moramo biti nanje še posebej pozorni. DownBeat je o njenem solističnem delu zapisal, da je "a wealth of sturdy ideas and nonchalant technique",; po novem vodi tudi oktet z glasovi, pihali in godali, svoje muzično videnje pa še najraje udejanja tudi v duih (Onno Govaert, Susana Santos Silva, Eve Risser, Matiss Čudars ...). Kritika pravi, da je obenem impulzivna in organizirana, za klavirjem ima rada imaginarno (in "pravo") folkloro, jazz in klasično glasbo, predvsem pa je zelo zavezana rečem "New Thing", saj je pred leti magistrirala s tezo o Cecilu Taylorju in notranjih strukturah improvizacije. Solistični nastopi Kaje Draksler so vsaj troj praznik, saj se v njih oglasijo globočine domačega ljudskega glasbenega gradiva, evropska modernistična klavirska ataka in, seveda, jazzovska pretenzija.

http://www.kajadraksler.com/

http://cultureforfriends.eu/article/katja-drachsler

https://www.allaboutjazz.com/forget-old-europe-15-european-jazz-musicians-you-need-to-know-about-reinier-baas-by-enrico-bettinello.php

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz