PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 3. december 2017

18:00 - Defonija
FELDMAN / COURVOISIER DUO (nyc / švi)

FELDMAN / COURVOISIER DUO (nyc / švi)

Mark Feldman - violina

Sylvie Courvoisier - klavir

Stara sodelavca in zakonski par Courvoisier-Feldman na evropski turneji praznuje 20-letnico skupnega muziciranja. To je prineslo vrsto njunih šarmantnih, natanko v ta čas naperjenih kompozicij, ki so zanje v upravi založbe Tzadik zapisali, da "prinašajo prihodnost klasične glasbe". Poleg svojega lastnega skladanja sta Sylvie in Mark med najpretanjenejšimi interpreti muzike  Johna Zorna. Njuna subtilnost in telepatska veščina je zapisana v izvedbah slavne Masade (za 10-letnico sta izdala poseben recital), v Book of Angels, pred malo več kot enim letom pa sta se v Sarajevu, na XX. Jazz Festu, predstavila tudi kot prekrasen duo v maratonskem projektu vsebinsko, "žanrsko" in zasedbeno raznoličnih Bagatel.

Pozor! Koncert je poznopopoldanski oziroma zgodnjevečeren - ob 18. uri (klubska vrata in blagajno odpremo ob 17.30)!

Pianistka, skladateljica in improvizatorka Sylvie Courvoisier (1968) je doma iz Lozane v Švici. Leta 1998 se je preselila v New York City in se tam kaj kmalu naselila v (novomuzično) močni četrti Brooklyn. Odsihdob je vodila številne zasedbe - kot vodja ali sovodja izdala več ko 25 albumov, in to pri uglednih založbah, kakor so ECM, Tzadik in Intakt Records; kot sodelavka v raznih kombinacijah se pojavi na vsaj še 35 albumih. Je sovodja Sylvie Courvoisier / Mark Feldman Quarteta, vodi še trio, v katerem z njo muzicirata Kenny Wollesen in Drew Gress. Poleg tega vodi svoj kvintet Lonelyville in Trio Abaton. Z Ikue Mori in Susie Ibarra je udinja benda Mefista, igra s Herb Robertson Quintetom, precej pogosto tudi s Timom Berneom, Tomom Raineyjem in Markom Dresserjem. Sylvie Courvoisier je družno z Elleryjem Eskelinom tudi del Vincent Courtois Tria in redno igra v raznolikih projektih Johna Zorna. Od leta 2010 kot pianistka in skladateljica sodeluje s flamenco plesalcem Israelom Galvanom "la Curvo".

http://www.sylviecourvoisier.com/

 

Godalec in strunar, komponist, improvizator Mark Feldman (1955) je muzičist kar najširšega spektra. Doma je iz Chicaga, kjer se je kot mladenič kalil po mestnih barih in bil član Civic Orchestra of Chicago (1973-80). Zatem je živel in deloval v Nashvilleu (1980-6), kjer je zabeležen na več ko 200 posnetkih - bil je član klasilne institucije Nashville Symphony, obenem pa potoval na turneje s country & western izvajalcema Loretto Lynn in Rayjem Priceom. Feldman se je leta 1986 preselil v NYC, redno pa je imel tudi občasne daljše rezidence in začasen dom v zahodni Evropi. Igral je z Johnom Zornom (Bar Kokhba, Kristallnacht, več projektov Book of Angels ...) in Johnom Abercrombiejem, Daveom Douglasom, Urijem Caineom in Billy Hart, postal član slavnega The Masada String Tria (+ Erik Friedlander / Greg Cohen). Leta 2003 ga zapazimo kot solista v Evropi- z Nizozemskim radijskim filharmoničnim orkestrom je izvedel violinski koncert Guusa Janssena, z Jazzovskim orkestrom nemške radijske postaje WDR pa Koncert za violino in jazzovski orkester Billa Dobbinsa. Feldman je dvakrat igral tudi v prestižni newyorški dvorani - oziroma v jazzovski serialki - Lincolnovega centra, in sicers pianistoma Paulom Bleyjem in Muhalom Richardom Abramsom. Snemal je z Michaelom Breckerjem, Leejem Konitzem, Joejem Lovanom in Chrisom Potterjem - njegovo ime nahajamo na več kakor 100 albumih, posnetij v NYC. Na njih je bodisi solist sodobne glasbe ali pa muzičist iz sveta novega jazza.

http://www.markfeldmanviolin.com

 

Courvoisier / Feldman - diskografija:

--Live at Théâtre Vidy-Lausanne. Intakt Records 2013
--Oblivia. Tzadik ("Key Series") 2010
--John Zorn - Malphas: Book Of Angels, Vol. 3. Tzadik ("Archival Series", Book of Angels - 3) 2006
--John Zorn - Masada Recital. Tzadik ("Radical Jewish Culture" – 90, Masada 10 Years – Vol. 4) 2004
--Music for Violin and Piano. Avant 1999


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz