PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 14. marec 2018

20:00 - Gledališče zatiranih
Ženske v gledališču zatiranih, gledališču in družbi

Marčevsko Zatiranje v Gromki bomo posvetili ženskam in odpiranju aktualnim in pomembnim družbeno-političnim vprašanjem, ki odpirajo teme družbenega spola tako v družbi, gledališču in gledališču zatiranih. Priča smo ukinjanju temeljnih ekonomskih, političnih in socialnih pravic, ki ženske ponovno potiska v zasebno sfero in njihov podrejen položaj. V številnih evropskih državah se zaostruje pravica do splava, ženske so še vedno plačane manj kot moški in pogosteje delajo v prekarnih pogojih, prav tako pa se neenakosti med spoli kažejo tudi v klasičnem gledališču in zaposljivosti režiserjev in režiserk v institucijah, kakor ti. pomembnih samooklicanih izvajalcev na področju gledališča zatiranih. Pri nas so vse bolj odmevna tudi spolna nadlegovanja v akademskih krogih in Holivudu, ki odražajo seksističen odnos do žensk na številnih delovnih mestih. Če dopuščamo seksizem v javni sferi, se moramo zavedati, da ga je v zasebni sferi, doma in partnerskih odnosih še toliko več. Z namenom opozarjanja na zgoraj nastete problematike, tokratno Zatiranje v Gromki posvečamo ženskim izvajalkam in tematikam, ki odpirajo izkoriščanje žensk in neenakosti med spoli.

 
 
Ogledali si bomo kratek film o mednarodnem festivalu in gibanju Ma(g)dalena, katerega namen je z Gledališčem zatiranj opozarjati na sistemske neenakosti med spoli in opolnomočiti ženske. Po filmu sledi obiskovalke_ce-vključujoč pogovor s povabljenimi gostjami dr. Metko Mencin Čeplak, Danijelo Zajc in Jano Burger, kjer bomo odpirali vprašanja in iskali odgovore na marčevsko obravnavano tematiko. Pogovor bo moderirala Barbara Polajnar.
 
 
Tokratno Zatiranje v Gromki je preddogodek letošnjega 6. mednarodnega Ne-festivala gledališča zatiranih 2018, z naslovom Igrani spol.
 
 
Program Zatiranj v Gromki sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za mladino.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz