PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAsreda, 14. marec 2018

20:00 - Gledališče zatiranih
Ženske v gledališču zatiranih, gledališču in družbi

Marčevsko Zatiranje v Gromki bomo posvetili ženskam in odpiranju aktualnim in pomembnim družbeno-političnim vprašanjem, ki odpirajo teme družbenega spola tako v družbi, gledališču in gledališču zatiranih. Priča smo ukinjanju temeljnih ekonomskih, političnih in socialnih pravic, ki ženske ponovno potiska v zasebno sfero in njihov podrejen položaj. V številnih evropskih državah se zaostruje pravica do splava, ženske so še vedno plačane manj kot moški in pogosteje delajo v prekarnih pogojih, prav tako pa se neenakosti med spoli kažejo tudi v klasičnem gledališču in zaposljivosti režiserjev in režiserk v institucijah, kakor ti. pomembnih samooklicanih izvajalcev na področju gledališča zatiranih. Pri nas so vse bolj odmevna tudi spolna nadlegovanja v akademskih krogih in Holivudu, ki odražajo seksističen odnos do žensk na številnih delovnih mestih. Če dopuščamo seksizem v javni sferi, se moramo zavedati, da ga je v zasebni sferi, doma in partnerskih odnosih še toliko več. Z namenom opozarjanja na zgoraj nastete problematike, tokratno Zatiranje v Gromki posvečamo ženskim izvajalkam in tematikam, ki odpirajo izkoriščanje žensk in neenakosti med spoli.

 
 
Ogledali si bomo kratek film o mednarodnem festivalu in gibanju Ma(g)dalena, katerega namen je z Gledališčem zatiranj opozarjati na sistemske neenakosti med spoli in opolnomočiti ženske. Po filmu sledi obiskovalke_ce-vključujoč pogovor s povabljenimi gostjami dr. Metko Mencin Čeplak, Danijelo Zajc in Jano Burger, kjer bomo odpirali vprašanja in iskali odgovore na marčevsko obravnavano tematiko. Pogovor bo moderirala Barbara Polajnar.
 
 
Tokratno Zatiranje v Gromki je preddogodek letošnjega 6. mednarodnega Ne-festivala gledališča zatiranih 2018, z naslovom Igrani spol.
 
 
Program Zatiranj v Gromki sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za mladino.


« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz