PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 11. januar 2018

21:00 - Koncert
NUCLEAR DREAM WEAVERS COMPOUND (zda / aut / srb / slo)

Kar petero sotrudnikov s polja improviziranih godb in nove muzike (Confine aperto, FriForma, vrhniško Rojišče, Sunday NOISE iz Bistrice ob Sotli in Defonija) je strnilo vrste in oktetu - pobuda zanj se je rodila na Improconu avgusta lani - omogočilo tale premieren nastop. Velika jazzovska vokalistka Linda Sharrock, njena desna roka, izborni pihalec in strunar Mario Rechtern, gostja in gost iz Srbije ter plejada domačih moči!

 

Linda Sharrock - glas

Mario Rechtern - sopranino-, altovski-, baritonski saksofon, električna violina

Marko Karlovčec - sopranski-, altovski saksofon

Marina Džukljev - Fender Rhodes

Tomaž Grom - kontrabas

Jošt Drašler - kontrabas

Aleksandar Škorić - bobni, tolkala

Vid Dašler - bobni, tolkala

 

Legendarna jazzovska pevka Linda Sharrock je v rosnih letih pela po cerkvenih zborih, enako kakor jazz pa jo je privlačila še folk muzika. Zelo prepoznavna je postala sredi šestdesetih, ko je sodelovala z dvema znamenitima kreatorjema ameriške svobodnjaške glasbene scene - s saksofonistom Pharoahom Sandersom in kitaristom Sonnyjem Sharrockom; s slednjim je bila tudi nekaj let tudi poročena in tedaj uporabljala ime Lynda Sharrock. Po razvezi se je leta 1978 preselila na Dunaj in tam začela plodno sodelovanje z avant sceno (Franz Koglmann, Eric Watson, Wolfgang Puschnig ...) in delala z manjšimi in večjimi ansambli, kakor so bili Pat Brothers, Red Sun, AM4 ali Harry Pepl. Odkar je spričo težke možganske kapi (leta 2009) delno paralizirana, si prizadeva premostiti svoje stanje z izvabljanjem vsakega samcatega zvoka posebej. Življenjska lekcija jo je zelo opogumila, saj se je po spodbudi vidnejših francoskih in angleških glasbenih improvizatorjev leta 2012 vnovič lotila studijskih snemanj in koncertiranja v živo (pri nas že parkrat, po zaslugi Vida Drašlerja - v Menzi pri koritu in klubu Gromka). Linda Sharrock se je s svojim izrednim glasom znova suvereno našla v polju free jazzovske glasbe, pri čemer ji je v veliko pomoč njena desna roka, glasbeni partner, v Berlinu rojeni izborni avstrijski pihalec in strunar Mario Rechtern. Na koncertnih odrih se Linda Sharrock zdaj izraža kar najoptimalneje, s čimer nakazuje, da se življenje odvija dalje. Tokrat je - z odločno pomočjo kar petih koproducentov s polja improviziranih godb - sestavila svežo osemčlansko zasedbo in za premieren nastop v klub Gromka privabila odlično ekipo muzičistke in muzičistov iz Srbije in Slovenije. Slednji so nam dovolj dobro znani, zatorej par besed le o Marini Džukljev in Aleksandru Škoriću:

Marina Džukljev iz Novega Sada je pianistka, pedagoginja in muzičistka s polj proste improvizacije, klasične glasbe, nove in aplikabilne muzike. Med vse številčnejšimi grupacijami, ki v njih nastopa, omenimo le, da je članica več zasedb, ki jih vodi vojvodinski violist in sladatelj Szilard Mezei, njen pogosten partner je Vasco Trilla, pri nas pa je še najbolj znana spričo dua, v katerem igra z Jakom "Brgsom" Bergerjem.

Aleksandar Škorić se je začel z muzikami ukvarjati že kot najstnik. Kot udeleženec Jazz Campa v Grožnjanu je srečal profesorja Howarda Curtisa, ki je postal njegov svetal vzor. Leta 2011 je pod vodstvom dirigentov Uweja Platha in Andreya Machneva igral v EastWest European Jazz Orchestra, sicer pa ga zelo privlačijo godbe brez meja, glasbena duhovnost in poštenost. Trenutno študira tolkala na jazzovskem oddelku Konservatorija princa Clausa v Groningenu na Nizozemskem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Linda_Sharrock
https://de.wikipedia.org/wiki/Mario_Rechtern

 

Klubska vrata se odpro ob 20.30; s koncertom začnemo dovolj točno. Nadomestilo za muzičistki, muzičiste, v mejah razuma!


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz