PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 31. maj 2018

20:30 - Friforma
In The Sea: Tristan Honsinger – violončelo / Joshua Zubot - violina / Nicolas Caloia – kontrabas (USA-CAN)

Ameriški čelist Tristan Honsinger se je rodil leta 1949 v Vermontu, ZDA. Čelo je začel igrati pri devetih, pri dvanajstih pa je že redno nastopal. Izobraževal se je na Konservatoriju za glasbo Nova Anglija v Bostonu in pri Paulu Olefskyju na Konservatoriju Peabody v Baltimoru. Leta 1969 se je preselil v Montreal, kjer se je razvil v improvizatorja in skladatelja. Od leta 1974 živi v Evropi, kjer je igral v vplivnih zasedbah I.C.P., Company in Globe Unity Orchestra. Več kot deset let je sodeloval s plesalko Katie Duck. Preizkusil se je tudi na drugih glasbenih področjih in med drugim sodeloval z britansko postpunk zasedboThe Pop Group in nizozemskimi The Ex. Njegovo rabo čela zaznamujejo humor, inovativna raba razširjenih tehnik igranja, kakor tudi vokaliziranje in naslanjanje na gledališke prvine.

 
 
Kontrabasist in skladatelj Nicolas Caloia (1968) je umetniški vodja produkcijske hiše Musique rayonnante, živi in ustvarja v Montrealu v Kanadi. Deluje na področju kreativne, eksperimentalne in svobodno improvizirane glasbe ter kompozicije za manjše glasbene zasedbe in številčnejše orkestre. Posnel je ducat glasbenih izdaj pod svojim imenom in tudi v sodelovanju z drugimi zasedbami. Kot svobodnjak je sodeloval v različnih glasbenih kolektivih, med katerimi prednjačita Ambiances Magnétiques in The Ensemble SuperMusique. Je tudi soustanovitelj glasbenega sestava pod vodstvom znamenitega ameriškega saksofonista Roscoe Mitchella, ki so izvajali improvizacije za orkester v Montrealu in Torontu. Njegov namen muziciranja je zadovoljiti poslušalčevo telo, um in srce.
 
 
Violinist in skladatelj Joshua Zubot (1978) živi v Kanadi. Kot samouk v igranju violine se je udeležil mednarodne turneje z zasedbo violinistov im. Barrage. Študij elektroakustike je zaključil v Montrealu. Preizkuša se v zelo raznolikih glasbenih žanrih, ki segajo od avantgardne, improvizirane glasbe do klezmer, bluegrass, avant rock in navsezadnje tudi do jazzovske, klasične glasbe. Je koproducent koncertne serije improvizirane glasbe Mardi Spaghetti. Sodeloval je s številni glasbenimi skupinami in glasbeniki, ki so Nicolas Caloia, Jesse Zubot, Philippe Lauzier, Michael Blake, Miles Perkin in mnogimi drugimi. Gostoval je tudi na vidnejših glasbenih festivalih, kot so Medicine Hat, L'Off Festival de Jazz de Montreal, jazz festivalih, Suoni Per Il Popolo, Les Francofolie de Montreal, NXNE, Sound Travels (Sound Art Festival v Torontu) in številnih evropskih festivalih.
 
 
FriForma / Brezmejna disonanca #3
 
 
Christine Schörkhuber (1982) je zvočna umetnica, videastka in glasbenica. Na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju je študij slikarstva obiskovala pri Franzu Grafu, kasneje pa video in videoinstalacijo pri Dorit Margreiter, in z magisterijem zaključila leta 2008. Oblikuje obsežnejše zvočne instalacije v javnem prostoru, ustvarja umetniške videe in eksperimentalno glasbo. Različne razstave in predstave je izvedla v nacionalnem in mednarodnem kontekstu: Muzej Rockbund v Šanghaju, Paraflows, Tricky Women in Echoraum na Dunaju, cheLA v Buenos Airesu, Pixxelpoint festival v Novi Gorici, Soundart Konfrontationen v Nickelsdorfu. Njeno osrednje zanimanje je v povezovanju avdio in vizualnih umetnosti z družbeno-političnimi vsebinami ob izmenjavi skupnih delovnih izkušenj.
 
 
Študij instrumentalne in elektroakustične kompozicije je Bálint Bolcsó (1979) obiskoval na Dunaju, v Budimpešti, Parizu, Hannovru in Kölnu. Mednarodnega seminarja Bartók v madžarskem mestu Szombathely se je redno udeleževal deset let. Njegove avtorske kompozicije so bile izvajane na številnih festivalih, izstopajo pa Bartók Festival, Budapest Autumn Festival, Making New Waves, Wien Modern, mise-en music festival v New Yorku in CAFe Budapest. Ustvarja vokalne, instrumentalne in elektroakustične kompozicije, glasbo za radijske igre, zvočne instalacije in tudi aplikativno glasbo za film, plesne in gledališke predstave. V komponirani in improvizirani glasbi pogostoma uporablja elektroniko. Trenutno poučuje računalniško glasbo na Akademiji za glasbo v Lisztu, Budimpešti in na Univerzi v Pécsu.
 
 
Dré Hočevar (1987) je slovenski skladatelj, tolkalist in multimedijski umetnik, ki pogostokrat koncertira po Evropi, ZDA in Aziji. Svoj album Surface of Inscription, peti zapovrstjo, je izdal septembra 2017 pri priznani glasbeni založbi Clean Feed Records. Kot glasbeni izvajalec je trenutno član zasedb Nate Wooley’s Knknighgh Quartet in Zack Clarke's Trio ter vodi glasbene skupine Coding of Evidentiality, Collective Effervescence in Transcendental Within the Sphere of Indivisible Remainder. Svoje glasbeno znanje je utrjeval z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Steve Lehman, Peter Ablinger, Joe Morris, Michael Carvin and Johannes Kreidler. Dré Hočevar živi v Berlinu in zaključuje magisterij iz filozofije na Univerzi v Ljubljani.
 
 
Koncertni cikel FriForma sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.
Projekt Brezmejna disonanca je sofinanciral avstrijsko-štajerski sklad Alpen-Adria-Allianz / Land Steiermark Kultur.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz