PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAsreda, 22. maj 2019

20:00 - Gledališče zatiranih
Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

 “Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.”
Kaj bi rekel Marx, če bi se leta 2019 znašel v Ljubljani?

Predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx” je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi, pogosto s pomočjo lucidnega humorja, branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma.


Foto: Kaja Fidler

Predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalke_ca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi.

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentk_ov ter aktivistk_ov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu. Drama v Sloveniji ni bila še nikoli uprizorjena, tako da gre za prvo uprizoritev v našem prostoru.

Režija: Tina Podbevšek
Dramaturško svetovanje: Nika Bezeljak
Nastopajoče_i: Tomaž Podbevšek, Tamara Zaner/ Nina Slanič, Anastazija Leščak in Izidor Gavez
Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbauer
Prevod, priredba, scenarij: Matevž Hrženjak
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor.
Soorganizacija: Narodni dom Maribor, Kulturno umetniško društvo Transformator, Zveza prijateljev mladine Maribor

VSTOPNINA: prostovoljni prispevki za izvajalke_ce. Rezervacije sprejemamo na e-poštnem naslovu: transformator.toslo@gmail.com.

Program Zatiranja v Gromki sofinancira Mestna občina Ljubljana – oddelek za mladino.  « nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz