PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 9. september 2004

22:00 - Koncert
?OMPE

V klubu Gromka bo v ponedeljek, 6., sredo 8. in četrtek 9. septembra, vsakič ob 22.uri skupina [b]?ompe[eb] po osmih letih nastopanja igrala v živo in obenem snemala material za svoj prvi album.

[b]?ompe[eb]
in čompasta poezija

[b]Janez Škof[eb] – diatonična harmonika, glas
[b]Neža Zinai?[eb] – violina
[b]Breda Krumpak[eb] – altovski saksofon
[b]iga Saksida[eb] – altovski in baritonski saksofon
[b]Silvo Zupančič[eb] – kitara
[b]Marjan Stanič[eb] – bobni, tolkala

Zasedbo ?ompe sestavlja šesterica glasbeno podobno naravnanih članov igralskega poklica, ki jih družita zadovoljstvo in užitek v ustvarjanju glasbe. Ob dejstvu, da je glasbena pot pravzaprav že krepko uhojena, da je v poplavi žanrov ter diktatu medijev in neizprosnosti kapitala, ob nasedanju na vsiljeno trendovstvo že vse dorečeno, se ?ompe izmikajo tovrstnim trikom. Na tej poti iščejo svoj izraz, svoje poti vstran, se spogledujejo z raznorodnimi glasbenimi žanri in trčijo obnje, vse skupaj zamotajo v svoj celofan, zasučejo konvencionalno logiko in v tem vidijo, najdejo in iščejo čar užitka, otroškosti in zadovoljstva delovanja in delanja. ?ompe se ne gibljejo niti ob strani niti z večino, domače se počutijo tako "med hlevskim gnojem kot v soju koncertnih luči", ne sami ne njihovo poslušalstvo niso vnaprej določeni. ?ompe so zavezani akustičnemu zvoku, zato jim je raba elektronskih pomagal in ostale tovrstne kramarije tuja.

Nekaj posebnega so ?ompe zaradi Janeza Škofa, sicer slovitega igralca s svojevrstnim nekonvencionalnim prijemom, menjavo harmonij in ritmike; njegov glas se giblje med melanholičnostjo na eni strani in izrazitim optimizmom in veseljem na drugi.

Neobremenjeno tulijo luni in poslušalcem besede slovenskih poetov Zajca, Rozmana, Kocbeka, Jesiha ... in otroško radoživo nažigajo svojo lumpenproletarsko godbo. In v tem je pravzaprav temelj in radost vsega njihovega početja.

[b]Kritike po koncertu:[eb]
Neverjetni Škof s skupino ?ompe:
Vodilni član, glasnik, pevec in harmonikar skupine je igralec Janez Škof, ki z izrazitim smislom za humor povezuje spored in daje glavni impulz vsaki skladbi s svojo diatonično harmoniko. V "družabnem škandalu", ki ga skupina ustvarja, spoznamo mešanico najrazličnejših elementov in slogov; staromodna plesna glasba, glasbe sveta, utrinki narodno zabavne glasbe, klezmer, besedila pa izhajajo iz izvrstne pesniške govorice slovenskih najuglednejših pesnikov pa do najbolj šaljivih ljudskih vsebin ...
[i]Primorski dnevnik[ei], Rossana Paliago, 27. 1. 2004

So reči, ki jih pozabiš zato, da si zapomniš tiste, ki so tega vredne. Po mojem globokem prepričanju ?ompe to še kako so!
I. K., psihologinja, Idrija, 29. 11. 2001

Posebej moški del ekipe ?omp že s svojo telesno mimiko vzbuja prijeten srh in požene kri po žilah. Da o glasbi, ki jo igrajo, ne govorim. Do kraja izzivalno, erotično, da te v svojih lastnih sokovih odplakne nekam na napačen breg.
[i]Greh[ei], erotični mesečnik, št. 2/99, V. T. v pismih bralcev

Neprisiljeno genialno.
[i]Statistični vestnik[ei], maj 1999, V. R., sižA© kritike

Aja! A to so oni? Tega pa nisem vedu. ?e bi, bi jih pa poslušal s čist drugačnimi ušesi.
F. Z., jazzist, poleti 1997, Maribor« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz