PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 6. november 2019

21:00 - Koncert
Defonija / Keltika: MARCO COLONNA (ita) + TOMAŽ GROM / AXEL DÖRNER (slo / nem) + THE YOUNG MOTHERS (nor / zda)

Večer ob 20-letnici koncertnega cikla Defonija!

Koncert The Young Mothers pripravimo v koprodukciji s XXIV. mednarodnim festivalom Keltika, Cerkno.

Blagajna in klubska vrata se odpro ob 20.30, začnemo dovolj točno ob 21. uri! Nadomestilo za muzičiste v mejah razuma.


MARCO COLONNA (ita)
Marco Colonna — klarinet, basovski klarinet

+

GROM / DÖRNER (slo / nem)
Tomaž Grom — kontrabas, freeze, prepariran zvočnik
Axel Dörner — trobenta

Nastop ob izidu albuma z naslovom Omejeno gibanje / Confined Movement za založbo Zavoda Sploh; na voljo bodo cedejke in omejeno število unikatnih LPjev, narejenih v Idriji!

+

THE YOUNG MOTHERS (nor / zda)
Ingebrigt Håker Flaten — električen bas, kontrabas
Jason Jackson — altovski-, tenorski-, baritonski saksofon
Jawwaad Taylor — trobenta, elektrofonija, glas
Jonathan F. Horne — električna kitara, glas
Stefan Gonzalez — vibrafon, bobni, glas
Frank Rosaly — bobni


Fotografija Peter Gannushkin

Večer bo s solističnim recitalom uvedel klarinetist Marco Colonna, čigar dejavnost sega tako v jazz kakor v prosto improvizacijo in folk muziko, zelo cenjen pa je tudi kot interpret sodobne klasične glasbe. Številni skladatelji, skladateljice pišejo posebej zanj, ugledna italijanska revija Musica Jazz ga je l. 2012 uvrstila med talente leta, v časniku Il Manifesto pa so mu pred leti namenili celo stran in zapisali, da gre za "enega izmed najboljših glasbenikov svoje generacije". Zadnje čase v raznih zasedbah precej sodeluje tudi z Zlatkom Kaučičem. V nadaljevanju bomo spremljali duo kar najodličnejših improvizatorjev. Axel Dörner je, na kratko rečeno, ena od prvih trobent Evrope in zelo unikaten glas proste improvizacije, stalen sodelavec premnogih, tudi orkestrskih zasedb, posameznic, posameznikov na sceni, pri nas še najbolj znan po sodelovanju z bendom Lolita in gostovanjih z zasedbama Die Enttäuschung in Monks Casino. Z njim v paru bo Tomaž Grom, kontrabasist in elektrofonik, stalni ali občasni sodelavec številnih, raziskovalec in producent, avtor performansov, prekaljen koncertni organizator, oče zvočnih ciklov Neforma, Confine aperto in Zvokotok, mastermind zavoda Sploh in festivala Neposlušno, pedagog, mentor, pisec glasbe za film, za gledališke otroške in druge predstave ter spiritus movens tukajšnje zadnja leta izjemno razvejane improvizacijske dejavnosti.

https://plustimbre.com/artists/colonna.html
https://www.musicasullebocche.it/en/marco-colonna/

www.axeldoerner.org

https://www.sploh.si/si/o-zavodu-sploh/umetniki/tomaz-grom

Zatem bomo slišali še norveško-ameriško navezo The Young Mothers, ki jo vodi cenjeni, v ZDA živeči norveški basist Ingebrigt Håker Flaten (poznamo ga vsaj iz bendov The Thing ter Atomic). Bend je Håker Flaten ustanovil leta 2012 v teksaškem Austinu, kjer je našel novo domovanje. V zasedbo, ki jo hvalijo zaradi kreativne glasbe, v kateri se prepletajo prvine jazza, grindcora, hiphopa, alternativnega rocka in improvizacije, je povabil vrsto vidnih ameriških glasbenikov, ki imajo za seboj številna sodelovanja. Člani benda so igrali z vodilnimi imeni ne le v svetu jazza, marveč tudi rocka, hiphopa in inovativne glasbe, kot so Plutonium Farmers, Free Radicals, Pauline Oliveros, William Parker, Jay-Z, MF DOOM, Peter Brötzmann, Roscoe Mitchell in Thurston Moore. The Young Mothers so objavili dva hvaljena albuma in nastopili na vrsti prestižnih festivalov, kot so avstrijski Saalfelden, portugalski Jazz Em Agosto ali finski Tampere. “Young Mothers so sklenili sinočnji dogodek Sonic Transmissions z žgočim koncertom teksaškega free punka, ki je stare jazzovske glave premaknil iz stolov, molčeči hipsterji pa so se premikali v slogu izraznega plesa dervišev.” (The Wire)

https://www.youtube.com/watch?v=veqxDrpHTxo
https://www.youtube.com/watch?v=NOKH5ipzK10

https://selfsabotagerecords.bandcamp.com/album/morose

https://www.theyoungmothers.com/

https://www.facebook.com/TheYoungMothers/

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana — oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz