PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAsreda, 7. september 2022

20:00 - Obletnica Metelkove
IGNOROFONIJA / DEFONIČNI IGNOR IV.

Program: 

Miha Zadnikar — improvizirana kolumna (obletniški nagovor)
 

VIDMAR / JENKO / FURLAN
Tea Vidmar
— glas
Žiga Jenko — glas
Gal Furlan — bobni, tolkala

Tea Vidmar je ustvarjalka na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performansov. Pri svojem glasbenem snovanju se oslanja predvsem na zvočnost glasu in njegove različne oblike. Žiga Jenko je raziskovalec hrupnih in improviziranih glasbenih obrobij z vokalom in inštrumenti, ki mu pridejo pod roke. Gal Furlan je bobnar in tolkalec, odkar pomni zase, ustvarja pa na področju improviziranih in drugih godb, gledališča, in je tvorec programa v Štali.

Trio Vidmar / Jenko / Furlan je globoko v družbeni zapori nastopil v okviru serialke Confine aperto, ki jo organizira Zavod Sploh.

Posnetek nastopa s pogovorom si lahko ogledate tukaj:

https://www.youtube.com/watch?v=Oj89sUBAHq8

Pozneje, 22. avgusta 2020, je trio nastopil še v klubu Štala in tam posnel album Forbidden Arts (založba Klopotec 2020):
 
 
+
 
Tom Veber — pesmi
 
+
 
Brane Mozetič — pesmi
 
+
 
Borja Bolčina — pesmi
 
+

Vesna Lemaić — proza
 
+
 
Ajda Bračič — proza
 
+
 
Sergej Harlamov — proza
 
+
 
HUNGRY GHOSTS (Malezija / Norveška)
Yong Yandsen — tenorski saksofon
Christian Meaas Svendsen — kontrabas
Paal Nilssen-Love — bobni, tolkala
 
Samo predstavljamo si lahko, kako je videti življenje saksofonista, ki v daljni Maleziji posluša mojstre in mojstrice na posnetkih, obenem pa nima s kom igrati. Yong Yandsen je trudoma zbral nekaj sorodno mislečih, in sčasoma se je v Kuala Lumpurju oblikoval kolektiv za promocijo avantgardne, eksperimentalne glasbe in ekspresije EMACL (danes se mu reče SiCKL). Yandsen se je povezal tudi z Evropo. Njegova podpornika in sošpilavca sta lepega dne prišla na obisk, in oktobra 2018 so v klubu Livefact v Kuala Lumpurju posneli nekaj gradiva. Basist Svendsen ga je z naslovom Hungry Ghosts 1. novembra 2019 izdal kot samostojen album pri svoji založbi Nakama Records. Pred nekaj dnevi smo ga zavrteli v »Idealni godbi« na Radiu Študent, poslušate pa ga lahko tukaj (od malce pred dvema urama naprej):
 
 
Država Norveška se je — kakor v globokih šestdesetih prejšnjega stoletja, ko so klubi in festivali odločno podprli svobodnjaške zamorske bande iz ZDA — vnovič izkazala in finančno pomagala pri potnih stroških za organizacijo First Serving Tour, med katero bo trio gostoval tudi pri nas. Tako bomo lahko občudovali neverjetno, mogočno Yandsenovo igro, ki nas popelje od najlepših strani iz zgodovine free jazza tja k japonskemu noizu in še marsikam. Sodelavca bi ne mogla biti pravšnjejša: Nilssen-Love je živalska legenda, omniprezenten bobnar visokega kalibra, domala hišni glasbenik kluba Gromka, Svendsen (pri nas znan vsaj iz Nilssen-Loveove zasedbe Large Unit) pa sila unikaten kontrabasist: pri njem lahko občudujemo igro z dvema lokoma, tudi tremi, ni pa mu tuje niti vokaliziranje in lotevanje glasbila s čeljustjo in nogami. Pričakujemo lahko žlahten izbruh in pravo jazzovsko bombo.
 
Lačni duhovi — na zahodu znani iz popularne kulture filmov in knjig — so sicer v budizmu izjemno čustvena bitja, ki se vsake toliko pojavijo na zemeljskem površju in iščejo potešitve. Naj jo dobijo!
 
Gre za vnovično gostovanje muzičista iz Malezije v naših krajih, potem ko smo leta 2010 v Menzi pri koritu v ciklu zavoda Sploh lahko poslušali elektrofonskega improvizatorja Goh Lee Kwanga.
 

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz