PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 13. april 2023

20:00 - Defonija
ANDREAS RØYSUM ENSEMBLE (Norveška)

Silovit big band za prvorazreden žur in v čisto veselje izvaja »spiritualen jazz« v duhu, ki ga historično poosebljajo Sun Ra, Don Cherry ali Art Ensemble of Chicago, pri čemer je močno oslonjen na Afriko, Azijo, norveški folk, nagiblje pa se k raznolikim vidikom skupnostne igre.

 

ANDREAS RØYSUM ENSEMBLE (Norveška)

Andreas Røysum — klarinet, basovski klarinet, flavta
Marthe Lea — tenorski saksofon, flavta
Emil Bø — trombon
Øyvind Brække — trombon
Hans P. Kjorstad — violina
Christian Meaas Svendsen — kontrabas
John Andrew Hannisdal — kontrabas
Paal Nilssen-Love — bobni, tolkala
Ivar Myrset Asheim — bobni, vibrafon, tolkala

Fotografija Darja Olsevskaja

Predstavimo devetčlansko norveško bando, ki jo vodi družbeno sila angažiran muzičist, vrhunski špilavec na več različicah klarinetov, zvedavo uho in gonilna sila organizacije Motvind, ki je založba plošč in knjig, jazzovski klub in festival obenem. Po vsej verjetnosti je pred nami ena izmed najintrigantnejših zasedb našega časa! Andreas Røysum gre trenutno med ključne glasbenike na Norveškem. Poleg muzičnega in organizacijskega snovanja je zelo aktiven v boju proti orožarskemu lobiju »Kongsberg Group«, ki sponzorira enega večjih norveških jazz festivalov v Kongsbergu.

Devet najboljših prijateljev, pripadnikov in pripadnic mlade in malce manj mlade norveške scene, se muzike loteva izrazito skupnostno in tvori silovit big band. V historičnem duhu Sun Raja, Dona Cherryja in Art Ensemble of Chicago ter z močnim ozirom na afriške, indijske godbe in norveški folk, bo hud žur z radostno plovbo po »spiritualnem jazzu« poganjalo dvoje bobnarjev in dvoje kontrabasistov.

Zasedba je tik pred tem, da izda svoj tretji album.

Na odru bomo, vzemimo, spoznali Marthe Lea, multiinštrumentalistko, skladateljico in vokalistko, ki se tačas vedno bolj uveljavlja s svojim Bandom-kvintetom, v katerem igrata tudi Røysum in Kjorstad ... Slednji ima krasen godalski duo s svojim bratom, slišimo ga v izjemni zasedbi Frode Haltli Avant Folk ... Emil Bø je v Trondheimu z Marsom Williamson, Mette Rasmussen, Tollefom Østvangom idr. lani že v drugo slavil Alberta Aylerja ... Njegov starejši trobilski kolega Øyvind Brække skoz preštevilna sodelovanja, dolgoletni angažma v slavnem Trondheim Jazz Orchestra in s svojimi popularnimi The Source pooseblja enciklopedijo norveškega novega jazza ... Obeh basistov, obeh bobnarjev pa najbrž niti ni treba posebej predstavljati: vrh.

Zemlja je velika, svet je majhen: Pripomnimo, da ima Andreas Røysum zelo rad Bistrico ob Sotli. Tam je pred leti gostoval s triom Miman (v njem sta še ansambelski kolega Kjorstad in basist Egil Kalman), tjakaj se je maja 2022 vrnil v Kulturni dom in posnel trio z bratoma Drašler. Pred nekaj tedni pa je na svoj drugi dom spet pripeljal Hansa P. Kjorstada in družno s Tristanom Honsingerjem, Andrejem »Rudom« Boštjančičem, Vidom Drašlerjem in Markom Jeničem v klubu Metulj izvedel improvizacijski večer.


https://noearplugs.no/andreas-roysum-ensemble/

 
 
dosedanja albuma:
 

 

Zasedba je bila po izidu albuma Fredsfanatisme novembra 2021 uvrščena na Europe Jazz Network Media Chart, češ da izvaja kar najvznemirljivejšo novo godbo, kar jo ta hip lahko slišimo na evropskem kontinentu:

 

 
 
Najnovejši video z novim koncertnim programom (in novosti se nam obetajo tudi v Gromki!), ki ga je Andreas Røysum Ensemble podal 4. marca letos na festivalu jazza in improvizirane glasbe artacts v St. Johannu na Tirolskem:
 
 
 
 
Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana — oddelek za kulturo.
 
  
 
 
 
 
 
 
 kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz