PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 22. januar 2005

22:00 - Defonija
MARCO ENEIDI / TANJA FEICHTMAIR (ZDA, Avstrija)

[b]Marco Eneidi[eb] - altovski saksofon
[b]Tanja Feichtmair[eb] - altovski saksofon, basovski klarinet

Äe pred leti smo v internih krogih napovedovali vnovi─Źen eksodos ameriške kreativne godbe v Evropo in na Japonsko. In res se je zgodilo. V naše kraje, vzemimo, se je priselil izraelsko-newyorki pihalec Assif Tsahar, na avstrijskem Dunaju pa je za┼żivel pihalec z Zahodnega obre┼żja [b]Marco Eneidi[eb]. Bombasti─Źni PR bi povzel: "najhitrejši altist v današnjem free jazzu", mi pa raje recimo takole:

Letnik 1956 (Portland, Oregon) se dolgo ni mogel odlo─Źiti med klarinetom, basom in kitaro - privla─Źili so ga ju┼żnjaški blues, jug, dixieland ... kalil pa se je po socialno ogro┼żenih obmo─Źjih in v lokalni piceriji v San Franciscu. Z dvajsetimi ga je muzika zgrabila "zares", tako da je pihala vadil tudi do dvanajst ur na dan. Leta 1978 je dobil svoj prvi pla─Źan glasbeni posel - dvakrat na dan je s sponzoriranim bendom igral jazz in swing po ubo┼żnicah, bolnišnicah in šolah severne Kalifornije in si tako nabral prepotrebno kilometrino. Po enem letu turnej so ga ozna─Źili, da kopira Ornetta Colemana in Johna Coltrana, zatem pa vrgli na cesto, ker ni nosil nogavic.

Leta 1981 se je Marco preselil v New York in pridru┼żil muzi─Źistom v krogu Jimmyja Lyonsa. Prvi─Ź sta se sre─Źala ┼że leta poprej, ko je Lyons s Cecil Taylor Unit gostoval v San Francisco's Keystone. Marco se je tiste newyorške dni, takoj ko se je preselil na Dolnji vzhodni konec, predano in za vselej zapisal svobodnjaškemu soundu; zaigral je tudi v skupini, kjer so bili Jemeel Moondoc, pokojni Dennis Charles, William Parker in Roy Campbell. Kaj kmalu je postal iskan pihalec in nastopal z mnogimi znamenitimi imeni tistega ─Źasa: Don Cherry (mdr. v Sound Unity Festival Orchestra, na ogled tudi v filmu [i]Rising Tones Cross[ei] Ebbe Jahn!), Jim Pepper, Bill Dixon, Cecil Taylor, Dewey Redman, pokojni Wilbur Morris, pomagal je pri Full Metal Revolutionary Jazz Ensemble ... Z Williamom Parkerjem je Eneidi igral zlasti na ve─Ź edicijah festivala Vision (v The Little Huey Creative Music Orchestra), v manjših zasedbah pa se je rad zdru┼żil predvsem z "rednimi abonenti" ve─Źjih Taylorjevih band: Bill Dixon, Daniel Carter, Raphe Malik, William Parker, Jackson Krall, Dennis Charles, Donald Robinson ...

Z izdajo LPja [i]Vermont Spring[ei] (1986) je Eneidi s triom (+ William Parker + Dennis Charles) spo─Źel svojo lastno zalo┼żbo Botticelli Records [L]http://www.eremite.com/botticelli.html[EL], na kateri je še danes najti precej vznemirljive godbe. Leta 1995 se je Marco Eneidi vrnil v Kalifornijo in tam pognal prav posebno sceno: S prijateljem, pokojnim tenoristom Glennom Spearmanom sta formirala Creative Music Orchestra. To je bila zgolj za─Źetna od Eneidijevih avtorskih formacij, ki je pozneje prerasla v še ve─Źjo American Jungle Orchestra - s sporadi─Źnimi udele┼żbami med 15 in v─Źasih tudi ve─Ź kot 40 glasbenikov.

Od nedavna Eneidi sodeluje z Butchem Morrisom (na orkestrski turneji po ZDA, pozneje tudi na festivalu Konfrontationen v Nickelsdorfu, 2004), Petrom BrA¶tzmannom, Bertramom Turetzkym, Fredom Frithom. Marco Eneidi je bil leta 2002 tudi na daljši japonski turneji, kjer je ve─Źidel nastopal s tolkalcem Sabujem Toyozumijem, s skladateljico/pianistko Haruno Miyake pa tudi po─Źastil 10-letnico Jazz festivala v Yokohami.

Eneidijeva saksofonska igra je energi─Źna pa zelo topla, zelo duhovna.

Gornjeavstrijska pihalka, talentirana in energi─Źna [b]Tanja Feichtmair[eb] prihaja v naše kraje v nepolnem letu ┼że ─Źetrti─Ź, natan─Źneje, v ─Źetrtem raznolikem duu: lani februarja ja pri nas, v Gromki, in Pr' Gabrijelu v Cerknem nastopala z ameriškim kontrabasistom Damonom Smithom, poleti pa - najprej v Gromki - s starosto britanske svobodne akusti─Źne kitare Johnom Russellom, zatem pa še na prostem, na tolminskem festivalu Sajeta v duu s sicilijanskim bobnarjem/tolkalcem Francescom Cusa. Spet smo torej pred izzivom, preveriti skušnjo novega dvojca brez krmarja, tokrat tvegano igro dveh pihalcev ... Pripominjamo, da je Tanja letos izbrana v pihalsko sekcijo slavnostnega orkestra, ki bo na evropski turneji po─Źastil 60-letnico rojstva profesorja in tudi vodja same zasedbe - Anthonyja Braxtona.

Avstrijske de┼żele premorejo vsaj dvoje široko poznanih, pa obenem dovolj "navadnih" prizoriš─Ź, da se je mogla na njiju v "primernem duhu" skaliti oseba kova Tanja Feichtmair (rojena v Welsu leta 1972). To sta, seveda, "jazzovski" Atelje v Ulrichsbergu in "jazzovska" Galerija v Nickelsdorfu - vsak s svojima "festivaloma": Kalejdofon + Konfrontacije. In ker ugotavljamo, da Avstrija, za─Źuda, kljub Ulrichsbergu, kljub Nickelsdorfu in, navsezadnje, "svoji" - pogojno vzeto - razvpiti elektrofoni─Źni sceni in "tretji dunajski šoli" "tihe godbe" nekako nima sproš─Źenih, produktivnih, fleksibilnih (akusti─Źnih) improvizatorjev, je "pojav Feichtmair" prava osve┼żitev. Pet let stara skupina LULL, v kateri visoko nadarjena špilavka suvereno, pogumno, s soundom starih mojstrov in osupljivo na glas piha v altovski saks in basovski klarinet (poleg nje so v zasedbi še violon─Źelist Uli Winter, klaviaturist Josef Nowotny in bobnar, tolkalec Fredi PrA¶ll), se je julija lani na Konfrontacijah v Nickelsdorfu predstavila kot precej iritantna, uigrana in duhovita banda, od katere gre pri─Źakovati še marsikaj. Gornjeavstrijska glasbena bojevnica in u─Źiteljica Tanja Feichtmair v sebi zdru┼żuje "klasi─Źno" improvizatorsko provenienco, saj je za─Źela z "jazzom" - in to tudi kot vokalistka - svoje današnje dejavnosti pa zelo rada povezuje tudi z literaturo, filmom in likovnimi veš─Źinami. Lani je v Linzu prejela visoko gornjeavstrijsko nagrado za napredek mladih talentov, kar se v svobodno improvizirani godbi pripeti precej redko, njen energi─Źen solo album [i]Kaman Wasi[ei] (Extraplatte, 2000) pa je bil sprejet izjemno toplo. Feichtmairjeva vse intenzivneje sodeluje z evropsko in ameriško improvizatorsko srenjo - na primer v duu z zunajserijskim tolkalcem Rogerjem Turnerjem - imela je turnejo po zahodu ZDA, pred izidom pa ima celo vrsto albumov.

pripravil [b]Miha Zadnikar[eb]

PS
Še ena dovolj instruktivna spletna stran za name─Źek:
[L]http://www.soundonsurvival.com[EL]


kontakt: miha.zadnikar@kinoteka.si
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz