PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 31. marec 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
JOÄE VOGRINC: Delo po kapitalizmu

[b]VIII. letnik DPU
tema POSTFORDIZEM
šestnajsto predavanje[eb]

Predavanje je zasnovano kot ne kaj ve─Ź kakor javni trenutek v razmišljanju o delu, ki bi ┼żelelo biti histori─Źno-materialisti─Źno. Naslov gre razumeti najprej po kopitu "razodetja po Janezu": po kapitalizmu je delo danes tista dru┼żbena oblika, ki nemara edina podeljuje po─Źetju posameznika v dru┼żbi ideološko upravi─Źenost: direktor banke, ko deli dobi─Źek, birokrat na seji, prostitutka (ups, spolna delavka!), diler (animator širjenja zavesti??), atletinja - vsi DELAJO. Po analogiji in tako reko─Ź za nazaj je dejavnost x prepoznana kot delo, ker in kolikor je pla─Źana. Le tako lahko posameznik v kapitalizmu sodeluje v dru┼żbenem ┼żivljenju: z vstopom v blagovno produkcijo, cirkulacijo in potrošnjo. Mnogim, ki se kriti─Źno opirajo na Marxa, se delo v bogatih dru┼żbah vse bolj ka┼że kot odve─Źno, zgolj maska za ohranjanje gospostva. Ob dobro utemeljeni kritiki ekonomisti─Źne redukcije dela na splošni, dru┼żbeno nevtralni vir vrednosti, opozarjanju na zajetost obstoje─Źih oblik dela v akumulacijo in reprodukcijo kapitala in spoznanju, da kapitalisti─Źna produkcijska razmerja spreminja le skupnostna intervencija izkoriš─Źanih "od zunaj" v ta razmerja, se delo v teh teorijah zdi nekaj, kar mora izginiti - nadomeš─Źajo ga vznesene besede in nejasni obeti o pristni med─Źlove─Źnosti onstran dela. Frustrira jih, kako se ljudje oklepajo dela. Marxov koncept dela pa je mogo─Źe tudi razviti in transformirati. Zanj namre─Ź delo nikakor ni abstrakcija od histori─Źno specifi─Źnih produkcijskih razmerij, marve─Ź skupno ime za tiste - razvijajo─Źe se - procese, s katerimi se ljudje reproduciramo kot ljudje v izmenjavi z naravo. Dela ni mogo─Źe, niti ni potrebno, odpraviti. V predstave dru┼żb o opravilih, nujnih za njihovo reprodukcijo, so nujno všteti njihovi ideološki predsodki. Dolo─Źitev, katero delo je "produktivno", je vedno dru┼żbena ODLO?ITEV, ki dru┼żbeno delo bistveno transformira.

D o c . d r . J o ┼ż e V o g r i n c na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani predava sociologijo kulture in sociologijo medijev. Vodi tudi Center za medijske študije pri ISH - Fakulteti za podiplomski humanisti─Źni študij v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konceptualiziranjem humanistike in dru┼żboslovja, da bi se spoprijela z izzivom radikalnih dru┼żbenih sprememb. S tega vidika raziskuje kulture v sodobnih (in primerjalno tudi v drugih) dru┼żbah, zlasti vlogo medijev in komunikacije v dru┼żbeni reprodukciji.

[b]Programski odbor DPU

Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]

"Man muss so radikal sein wie die Wirklichkeit!"
[b]--Bertolt Brecht[eb]


kontakt: dpu@mail.ljudmila.org
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz