PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 8. marec 2006

22:00 - Festival Rdeče zore
KSENIJA JUS - XENIA

Ksenija Jus - Xenia je ustvarjalka z izrazitim pesniško-sociološkim stališčem, ki s temnimi baladami, ironičnimi pripombami, kritiko militarizma in represije kot predstavnica udarnega mladega vala brezkompromisno opozarja na potrebo po reorganizaciji človeške zavesti – ne samo na lokalnem, temveč tudi na globalnem civilizacijskem nivoju. V glasbenem smislu se ne omejuje na eno samo zvrst, temveč se prepušča najrazličnejšim vplivom, ki jih oblikuje v ekspresivne in eksperimentalne glasbene okvirje z vedno novimi ustvarjalkami in ustvarjalci.

Ksenija Jus – Xenia bo na Rdečih zorah predstavila najboljše pesmi iz dosedanjih albumov in nekaj povsem novih pesmi, ki bodo za širšo javnost dostopne šele na novi zgoščenki Ruah in Jakob. Posebej za to priložnost bo nastopila z električno kitaro, na odru pa se ji bo pridružila tudi Minka ?onli?.

Ksenija Jus - Xenia je svojo ustvarjalno pot začela leta 1989 na gledališkem področju, kjer je sodelovala s Sebastijanom Duhom in Venom Jemeršičem. Gledališko obdobje do leta 1996 je zabeležila na zgoščenki 142, ki jo je posnela z zasedbo Central Problem. Njeni samostojni kantavtorski nastopi segajo v leto 1993, s skupino Link der Wasser pa je leta 1996 v samozaložbi posnela glasbeni prvenec Xenia & Link der Wasser in nastopila na Novem Rocku. Leta 1997 je s skupino No Phobia Orchestra ustvarila glasbeno-gledališki projekt človeštvo v A-molu, ki je bil leta 2000 izdan v samozaložbi. V zadnjih sedmih letih je sodelovala pri več skupinskih projektih: na zgoščenki Faust TV - rock'n'roll opera (SNG Maribor, 1996), na kompilaciji ?uj ti, v Mariboru si! (KMŠ, 2000), na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike (MKC Maribor, 2001) in Šanson 2001. Leta 2002 je pri Subkulturnem azilu najprej izdala album Xenia Total, nato pa še album L'humanite nouvelle. Sledil je album Karta do sonca. Trenutno ob pripravah na snemanje novega glasbenega projekta Ruah in Jakob ustvarja tudi glasbene aranžmaje in sodeluje v eksperimentalni etno-rock skupini Moonlight Crickets.


Vstopnina velja tako za koncert Ksenje Jus kot Minke Dzonilič in Sabahbluz.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz