PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 11. marec 2006

19:00 - Festival Rdeče zore
Video in filmski program Zajebavanje s spolom

[b]KARIN MICHALSKI: PASHKE IN SOFIA[eb]
(28', Nemčija, 2003, angleški podnapisi)

Podobno kot igrani film Virdžina Srdjana Karanovi?a iz leta 1991, dokumentarni film Pashke in Sofia prikazuje drobec iz albanske kulture, ki nekaterim ženskam dovoljuje spremembo spola. Pashke (62) že od svojega tridesetega leta živi kot virdžina, kar pomeni, da je posvojil/a moško vlogo. Za razliko od hercegovske in črnogorske patriarhalne tradicije, kjer družine brez moškega potomstva veljajo za preklete in zato eno od hčera razglasijo za virdžino, se je Pashke sam/a odločil/a, da bo živel/a kot moški; deloma zato, ker je bil to edini način, da obdrži svobodo in posest in deloma zaradi želje po izražanju in izživetju lastne moškosti. Sofia igra vlogo, ki je tradicionalno pripisana ženskam, saj je poročena mati šestih otrok, vendar tudi njene misli in želje izstopajo iz patriarhalnega reda in na ta način kritizirajo družbo, ki ženske neusmiljeno omejuje. Pashke in Sofia živita v goratem severnem predelu Albanije v vasicah Theth in Shkodra.

Film je bil predstavljen na mnogih filmskih festivalih, na festivalu Bird’s Eye View Women’s Film Festival v Londonu pa je Karin Michalski za dokumentarec Pashke in Sofia lani dobila BBC-jevo nagrado za najbolj obetavno mlado režiserko dokumentarnih filmov. O svojem zanimanju za vizualne reprezentacije spolne mnogoterosti občasno tudi predava na različnih univerzitetnih seminarjih. Posnela je tudi liričen dokumentarni film z naslovom Monika M. (2003).

Izbor projekcij:
-Bird’s Eye View Women’s Film Festival London 2005 (Velika Britanija)
-PA¤rnu International Film and Video Festival 2005 (Estonija)
-Documentary Film Festival Leipzig 2004 (Nemcija)
-Flying Broom Women’s Film Festival 2004 (Turcija)
-New Festival-The New York Lesbian and Gay Film Festival 2004 (ZDA)
-Netherlands Transgender Filmfestival 2003 (Nizozemska)
-InsideOut Toronto Lesbian and Gay Film and Video Festival 2003 (Kanada)
-Pride International Film Festival Manila 2003 (Filipini)« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz