PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 26. oktober 2007

22:00 - Afriški večer
Afriki ve?er

Tokratni vecer bo posvecen Thomasu Sankari, Afriskemu Cheju, umorjenemu pred dvajsetimi leti, 15.10.1987.

Ogledali si bomo dokumentarni film Shuffielda Robina, THOMAS SANKARA L'HOMME INTÈGRE. Film je bil prvic predvajan sele na Fespacoju, pan-afriskem filmskem festivalu v Ouagadougouju 2007, vendar tudi tu zaradi njegove "politicne nekorektnosti" dokumentarec ni bil prikazan v rednem programu.

Po ogledu bo sledil zanimiv pogovor z Dramanom Ouattara, novinarjem in lastnikom privatne radijske postaje Media Star v mestu Bobo Dioulassoju v Burkini Faso.

Prejsnji teden, 18.10.2007 je bil doma, v Juznoafriski Republiki smrtno ustreljen Lucky Dube borec za clovekove pravice in gigant reggae glasbe. Vecer bo v njegov spomin reggae obarvan.Vec podatkov o dokumentarnem filmu.

Pokoncen moz - Thomas Sankara je bil predsednik Burkine Faso od leta 1983 do 1987. Na oblast je prisel pri svojih 34ih letih v uniformi vojaskega poveljnika, s pusko ob boku in marksisticno knjigo v roki. Tom Sank oz. Comrade Sankara je sklenil temeljito preurediti drzavo. Zelel je ustaviti post-kolonialne nacrte francoske vlade glede "FranA§afrique". Nasprotoval je tradicionalnim poglavarjem, ki so zasegali zemljo. Zgornja Volta se je tako preimenovala v Burkino Faso, dezelo pokoncnih moz. S svojimi direktnimi govori, obarvanimi z ironicnim humorjem, zagnanostjo in nesebicnostjo, je skusal poveljnik Sankara pridobiti celotno ljudstvo za podporo svojih revolucionarnih idej. Zaradi svojega vedenja si je nakopal tudi veliko stevilo sovraznikov in je scasoma postajal vedno bolj izoliran, ter bil nazadnje umorjen v se vedno nepojasnjenih okoliscinah. Skozi filmske posnetke, pricevanja druzine, prijateljev, sodelavcev ter socasnih afriskih drzavnikov ta film rise portret afriskega Che.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz