PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 17. april 2008

22:30 - Koncert
koncert Freejulijske improvizacije (Italija)

Otvoritveni koncert Menzine serialke »Džez pri koritu«: Zlatko Kaučič - solo nastop »Talne zgodbe«. Menza pri koritu, točno ob 21.30

In

koncert Freejulijske improvizacije v klubu Gromka ob 22.30


Prispevek:
l Zlatko Kaučič, Menza pri koritu, 5€
l Freejulijska improcizacija, Klub Gromka, 5€
l SKUPNA VSTOPNINA ZA OBA DOGODKA: 8€


[b]Freejulijska improvizacija[eb]

Tristan Honsinger - violončelo
Enrico Sartori – saxofon, klarinet
Giorgio Pacorig - rhodes piano, efekti

[i]Starosta evropske free-improv scene z odličnima friulijskima improvizatorjema[ei]

Povratnika na Gromki oder – [b]Tristan Honsinger[eb] (februar 2007; solo + session z Alzheimer Duom) in [b]Giorgio Pacorig[eb] (februar 2006; z bendom Devil?Man + session z Alzheimer Triom) – tokrat združujeta kreativne sile z izkušenim pihalcem [b]Enricom Sartorijem[eb] (aktivni član Collettivo Bassesfere, projektov Henry Taylor, Talk, Giovanni Maier Mosaic,...).

V vrhovih mednarodne improvizacije (ICP Orchestra, projekti Cecila Taylora, sodelovanja z Derekom Baileyem, The Ex,...) prekaljeni Honsinger je nedavno za eno od svojih nestalnih rezidenc izbral Trst in svojimi glasbenimi delavnicami ter mnogoštevilnimi projekti z lokalnimi improvizatorji močno poživil impro sceno Severovzhodne Italije. Eden od aktivnejših projektov je tudi bend Talk, v katerem igra tudi Enrico Sartori.
Giorgio Pacorig prihaja iz vrst mlaše jazzovske generacije, svoja kreativna sodelovanja pa razpenja od neo-jazzovskih (GP Trio, Giovanni Maier Mosaic), elektro-jazzovskih (Devil?Man) do popolnoma improviziranih projektov.

Skrajni čas je, da se šengenski izbris zahodne meje začne odražati tudi v pretoku glasbene kreativnosti z obeh strani ne-meje!
Obeta se polnokrvna impro akcija!

[b]Tristan Honsiger[eb]
?elist Tristan Honsinger, rojen l. 1949 v ZDA, kjer je že v rosni mladosti začel drajsati strune violončela in se gulil pri različnih profesorjih na glasbenih konservatorijih, je ena od ključnih figur sodobnega jazza in improvizirane godbe. Honsinger je namreč glasbilo, ki na svojem resonančnem trupu, strunah in v srčiki zvoka nosi ogromno balasta tradicije zahodne klasične glasbe ponesel v ekstatične vrtince svobodnjaškega jazza in v jedro svobodno improvizirane godbe, s katero se je seznanil po preselitvi v Montreal. Spontana muzika, prihajajoča iz stare celine ga je spremenila v vandrovca, od Amsterdama, Pariza in nazaj, kjer je v sedemdesetih postal del kreativne bratovščine ''novega holandskega swinga'', skupaj s Hanom Benninkom, Misho Mengelbergom, Maartenom von Alteno. Vse od poznih sedemdesetih pa do danes je reden član in eden od najbolj ustvarjalno potentnih skladateljev znamenitega nizozemskega ansambla ICP (Instant Composers Pool), s katerim je nastopil tudi na ljubljanskem jazz festivalu v l. 2005. V sedemdesetih pa je bilo zanj ključno tudi srečanje z britanskim kitaristom Derekom Baileyem, s katerim je posnel svoj prvi nosilec zvoka ''Tristan'' (Incus, 1974/75) in več let zapored sodeloval v njegovih znamenitih srečevanjih Company- križišču raznorodnih muzikov, med katerimi so bili tudi Evan Parker, Anthony Braxton., Wadada Leo Smith, Steve Lacy, Lee Konitz in drugi. Igral je tudi v prelomnem mednarodnem improvizatorskem orkestru Globe Unity, cvetoberu vrhunskih evropskih in ameriških improvizatorjev in jazzistov. (skupaj z Alexandrom von Schlippenbachom, Petrom BrA¶tzmanom, .). V osemdesetih pa je postal reden član različnih zasedb ameriškega pianista Cecila Taylorja, s katerim je v različnih postavah posnel šest plošč. Njegova inventivna, drzna, a hkrati tudi duhovita ''zvočna govorica'' violončela se sprehaja po razširjenih tehnikah, vratolomnih jazzovskih improvizacijah, išče in brska za novimi zvoki, a si ob tem drzne obiskati tudi milozvočja in melodije, izvirajoče iz klasične glasbe in etno folk tradicije. Raznolikost njegovega pregibnega zvočnega izraza pa dopolnjujejo tudi sodelovanja s kultnimi ameriškimi nojzerji Borbetomagus in holandskimi anarho pankerji The Ex, v Italiji je dela predvsem v teatru, svoje strune pa je med drugimi prekrižal tudi z našim žlahtnim tolkalcem Zlatkom Kaučičem. Pri nas redko slišimo violončelo v improvizirani godbi, še manj v intenzivni in virtuozni izvedbi, zato te izkušnje nikakor ne smete zamuditi.

[b]Enrico Sartori[eb]
[i]http://www.myspace.com/sartorienrico[ei]

[b]Giorgio Pacorig[eb]
[i]http://www.myspace.com/giorgiopacorig[ei]

***********************

O Zlatku Kaučiču in projektu:
Vodilni slovenski jazz bobnar in tolkalec, skladatelj, pedagog ter avtor štirinajstih albumov, Zlatko Kaučič, je pred kratkim zabeležil častitljivih trideset let umetniškega delovanja. V tem času je živel in deloval v Italiji, Španiji, na Nizozemskem in zadnja leta v Sloveniji in na tej poti sodeloval že s številnimi pomembnimi svetovnimi jazz glasbeniki kot so Irene Schweitzer, Radu Malfatti, Duško Gojkovi?, Misha Mandelberg, Paul Bley, John Patituci, Paolo Fresu, Steve Lacy, Enrico Rava, Gianluigi Trovesi, Chico Freeman, Albert Mangelsdorff, Keeny Wheeler, Alexander Balanescu, Dave Biney, Irene Aebi, Peter BrA¶tzmann in Trevor Wats, v prihodnjem letu pa se nam med drugim obetata v naših krajih še njegovo sodelovanje z Balanesco Quartetom ter Saadet TA1rkA¶z.

Zlatko Kaučič je izjemno kreativen, ploden in vsestranski glasbenik. Poslušamo ga lahko v formacijah, ki obsegajo od solistične igre in malih sestavov do sodelovanja z velikimi zasedbami, kot so na primer pevski zbor ali godalni orkester. Najdemo ga v glasbenem druženju s svojimi učenci kot tudi z vrhunskimi svetovnimi mojstri. V njegovih projektih in albumih je zaslediti tako konvencionalno jazz ustvarjalnost kot tudi bolj radikalno in svobodnjaško kreativno igro ter občasno spogledovanje z izraznostmi umetne evropske glasbe. Njegova glasba je lahko nenazadnje programska in se pogostoma navdihuje ali povezuje s poezijo ali pa je absolutna in popolnoma inštrumentalna, spontana in stvar trenunega navdiha ter kreativne interakcije z glasbeniki.

Med vsemi njegovimi glasbenimi podobami in pojavnostmi je Kaučiča vedno znova verjetno najbolj z užitkom in hvaležno poslušati kot solista na bobnih in tolkalih, kjer se sproščeno razbohoti v vsej svoji domiselni, zvočno raznobarvni, samosvoji in tudi šaljivi improvizirani igri. Na letošnjem otvoritvenem koncertu Menzine serialke »Džez pri koritu« se bo Zlatko Kaučič predstavil s svojim povsem novim solo projektom »Talne zgodbe«, ki bo verjetno za vse nas še eno njegovo kreativno glasbeno presenečenje.
Več na www.kaucic-zk.si« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz