PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 22. januar 2009

22:00 - Kantiteta
KMET - electric songs in KSENIJA JUS - XENIA

Nekje med folkom, jazzom in popom Florian Kmet ob kitari pripoveduje o svojem pogledu na svet. Na svojem novem albumu poje o vožnjah na rdečem mopedu, o ljubezni, ki te oropa besed, zalezovalcih brez vesti, o zmagovalcih in poražencih naše družbe. Avstrijski glasbenik, ki med drugim sodeluje tudi v projektih kot so Lokai, Superlooper in Trio Exklusiv, na odru solo - le s svojim glasom, kitaro in priročno elektronsko opremo - poskrbi za zvok, ki se lahko kosa z marsikatero petčlansko jazzovsko zasedbo. Upravičeno ga nekateri primerjajo z mladim Leonardom Cohenom, vendar pa je njegova melanholija zavita v pop komade s pridahom hektikečnega ritma enaindvajsetega stoletja.

http://www.myspace.com/floriankmet

Koncert je podprl Avstrijski kulturni Forum Ljubljana


Na tokratnem kantavtorskem koncertu bo Ksenija Jus, ki se v prihodnjih letih zaradi drugih glasbenih obveznosti  v solo izvedbi ne namerava pojavljaljati na koncertnih odrih, predstavila zadnji glasbeni izdelek Psi malega mesta, ki je bil izdan decembra 2008 (založba Ehodrom/Škuc). Kot posebno gostjo večera je Xenia na omenjen koncert povabila Mojco Krevel, članico kultne glasbene skupine Niowt, ki bo predstavila pesem ?rna ljubezen.

Avtorica, pesnica in skladateljica Ksenija Jus, je na  petem avtorskem albumu Black Safari (2007), na katerem je sodelovala s preverjeno ustvarjalno ekipo: Marko Gregorič, Blaž Celarec, Andreja el, Jani Hace, Robert Pikl, Davor Klarič, Sergej Randjelovi?, Aleš Valentinčič, Danilo enko in drugi, združila skoraj petnajstletno glasbeno pot in skozi deset pesmi, "prevetrila", vse glasbene žanre, oblike in različna ustvarjalna obdobja, ki so avtorico spremljala od prvega albuma Debut izdanega v sodelovanju s skupino Link der Wasser leta 1996, do omenjenega albuma Black Safari. Avtorica je album, ki ga je ustvarjala med leti 2006 in 2007,  kot praviloma vse njene albume,  podpisala s prepoznavnim pečatom upornega, k čemur je dodala določen pogum in inovativnost, ki album  uvrščajo med  izvirnejša slovenska glasbena dela v letu 2008. Ob koncu leta pa je Xenia izdala album Psi malega mesta,  šesti avtorski album, na katerem se avtorica predstavlja s svojo koncertno zasedbo Xenia Ius Trio & ½ in številnimi glasbenimi gostji in gostjami.

Album se tematsko ne oddaljuje od že začrtane avtoričine glasbene in pesniške oblike, ki jo je ustvarjalka predstavila v predhodnih albumih: Black Safari, Karta do sonca, L'humanite nouvelle, Xenia Total in Debut. Kritičnost in aktualnost besedil, avtorica tudi v omenjenem albumu nadgrajuje s komornim rockom ter izjemno glasbeno ekipo glasbenic in glasbenikov predstavljenih pod imenom Xenia Ius trio & ½.

 


kontakt: muki13@gmail.com
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz