PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 20. november 2008

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Eva D. Bahovec: KAJ JE NEUMNOST?

1. Kaj je neumnost? To vprasanje je seveda past.

Takoj nas navede na niz negativnih definicij: neumnost ni napaka, tudi ne iluzija, se najmanj pa je neumnost ideologija. Vsi ti filozofski dvojniki misljenja, ki ga bodisi ogrozajo le od zunaj ali pa so inherentni moment samega misljenja, se razlikujejo od neumnosti v neki temeljni potezi. Neumnost namrec ni zvedljiva na odsotnost, negativ ali pogoj moznosti; neumnost je nadvse produktivna in hkrati nadvse ambivalentna sila neumnost je stroj, ki poganja tako filozofske diskurze kot kapitalisticni produkcijski nacin. Prav zaradi tega pa je se toliko bolj izmuzljiva!

2. Kdo je neumen? To vprasanje je druga past, to je naslednja dezorientacija.

Pamet je enakomerno razporejena - tako so prepricani vsi; neumnost pa je problem drugega! Neumnost, ki ni filozofska kategorija, tako postane stvar perspektive in njenih zamikov, ki jih uprizarjajo Shakespearove komedije in raziskuje geometrija ucene nevednosti. Prav tej preusmeritvi od slovarske definicije k uprizoritvi perspektive so v filozofiji namenjene pojmovne osebe, spletene okrog razlike med nevednostjo in neumnostjo: Platonov Sokrat, Idiot Kuzanskega, Nietzschejev Dioniz, nazadnje morda tudi Freudova Zenska kot paradigmatska figura freudovskega cogita.

3. Kaj je razsvetljenstvo?

Tretja past, v katero nas zvablja neumnost, je razsvetljenski boj z
neumnostjo. Iz neumnosti ne moremo narediti ne kategorije misli ali
jezika, ne protipola razsvetljenstva, lahko pa s pomocjo pojmovnih oseb zacrtamo teritorij, na katerem jo kot Deleuzovi simptomatologi
diagnosticiramo. Toda napredujemo lahko samo po poti "logike konkretnega": od singularnega k singularnemu, od primera k primeru, od variacije k variaciji. Neumnost ni filozofska kategorija ali znanstvena zakonitost, kar pa ne pomeni, jo je mogoce razpustiti v znanstveni relativizem ali postmoderno pojmovno strasilo. Neumnost ima - prav tako kot Kuhnova paradigma ali Foucaultov panoptik - status norme, ki ni zvedljiva ne na obco shemo ne na univerzalni zakon.

Prof. dr. Eva D. Bahovec je zaposlena kot predavateljica na Filozofski
fakulteti v Ljubljani.


(možne rezervacije!)
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz