PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 14. januar 2009

21:00 - Defonija
LA BISCIA, LA GAZZA ED IL LEONE (KA?A, SRAKA IN LEV) - TRIO COGLIANDRO - MAIER - PASCOLO (Italija)

Mimo Cogliandro – basklarinet, tenorsaksofon
Giovanni Maier – violončelo, kontrabas
Paolo Pascolo – flavta, altsaksofon

jazz / musica nova / svobodno improvizirane godbe

 

Po koncertu prikladne muzike vrti Tit Podobnik (RŠ).

Z letom 2009 se po daljšem premoru vrača slavna Defonija, svojčas, od rane pomladi leta 1999 duša, srce in iniciatorka precej razburkanih glasbenih tokov v klubu Gromka in sicer na Metelkovi. Brez odvečnih omejevanj po žanrih, pristopih in prostorih nadaljujemo s ponudbo vrhunske godbe: organske, akustične, elektroakustične, elektrofonske ... svobodno improvizirane, notirane, eksperimentalne, bolj jazzy, bolj rocky, bolj etno ... bolj takšne ali drugačne ... vselej pa s tvegano, "v nekdaj in zdaj" razprto potezo brez malikovanj. V skladu s starimi smernicami ostajamo pri zelo dostopni ceni vstopnic, pri politiki, po kateri gre 100% izkupička za nastopajoče, nudimo klubski oder za lokalne nadarjence, poceni pijačo, izjemno akustiko in se veselimo plodnega družabljenja in poslušalsko-plesnih noči po koncertih. Z nastopi pa bomo od zdaj naprej na željo občinstva začenjali strogo ob 21. uri, saj si marsikdo želi obiska, a so mu pretirane metelkovske nočne ure spričo službenih obveznosti naslednji dan prepozne.

Novo serijo Defonije začenjamo s predstavitvijo vedno zanimivejše furlanske scene, s katero sicer že nekaj časa tvorno sodeluje tudi sotrudnik Kataman. Vsekakor se v krogu kreativnega laboratorija DobiaLab v Dobbii oziroma Staranzanu na Goriškem tačas dogaja marsikaj zanimivega. ?as je, da reči sproti preverimo tudi v Ljubljani.

Osrednja kreativna osebnost svežega tria iz bližnjih krajev je zagotovo Giovanni Maier (rojen 1965, študiral na Tartinijevem konservatoriju v Trstu), leta 1996 po izboru kritikov ugledne revije Musica Jazz izbran za najnadarjenejšega muzičista leta, lani, 2007. ga ista revija razglasi še za najboljšega kontrabasista nasploh v letu poprej. Njegovo izvirno in predano muziciranje smo lahko pri nas nazadnje občudovali maja 2008 na Jazzu v Cerknem, kjer je nepozabno igral z Zlatkom Kaučičem in Saadet Türköz. Maier je nastopil tudi že v klubu Gromka, in sicer je leta 2004 v okviru 45. Jazz festivala Ljubljana igral z kvartetom Luciana Carusa (v njem še Massimo De Mattia in U.T. Gandhi). Ugledni kontrabasist je član številnih vrhunskih zasedb iz Italije, kakor so Rava (=Enrico Rava) Electric Five, Nexus, Jazz Cromatic Ensemble, Quatuor (kvartet z Gianluigijem Trovesijem) in Daniele Cavallanti Quartet, občasno igra v znamenitem, tudi pri nas dobro znanem Italian Instabile Orchestra, s Pino Minafra Ensemble Sud in v nonetu Gianluigija Trovesija. Maier je sicer igral po vsem svetu, seznam njegovih sodelavcev je naravnost impozanten (izbor): Cecil Taylor, Han Bennink, Tim Berne, Tristan Honsinger, Carlo Actis Dato, Antonello Salis, Richard Galliano, Willem Breuker, Herb Robertson, Ernst Reijseger ... Spopolnjeval in mojstril se je v krepkih šolah pri Muhalu Richardu Abramsu in Roscoeju Mitchellu. Eden izmed nedavnih uspešnih Maierjevih podvigov je kritiško izjemno dobro sprejet Technicolor, peklenska kvartetna igra s tako imenovanim psihedeličnim rock jazzom, "featuring Marc Ribot + A Tourtle Soup" (Long Song Records, 2008).

Tudi Maierjeva sodelavca nista od muh. Paolo Pascolo je obredel že ohoho krajev po Evropi, nam za oriantacijo najbližja so verjetno njegova sodelovanja z bendom Ronin in Matjažem Mančkom, letos poleti pa je v tržaškem Teatru Miela nastopil tudi v teatrskem šovu Abbastanza, ki ga je zrežiral starosta in spiritus movens mlade severovzhodnoitalijanske scene, naš stari znanec violončelist in skladatelj Tristan Honsinger.

Prekaljeni Mimo Cogliandro igra in improvizira - zvečine na severu in vzhodu Italije - že od konca 70. let. Prav tako kakor njegov pihalski kolega iz pričujočega tria je član novih, pri nas še neznanih velikih zasedb Phophonix Orchestra in Dob Orchestra.

Intendant Zadnikar

http://www.dobialab.net/
http://www.myspace.com/dobialab


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz