PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 22. april 2010

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Zoran Gaji?: Őola kot ideoloÜki aparat ekonomske funkcije dr┼żave

Ali je »Šola kot ideološki aparat ekonomije» naslov, ki bi ga morali brati simptomsko? Ali ga lahko spremenimo ali moramo iti po sledi spregleda, ki ga nosi v sebi?

Šola kot ideološki aparat je bila vedno v funkciji ekonomskega – v funkciji reprodukcije produkcijskih razmerij – na na─Źin, da je intervenirala v dru┼żbeno-ekonomska razmerja z namenom, da jih v reprodukciji produkcijskih razmerij naredi bolj u─Źinkovite. Nicos Poulantzas opozarja na to razliko: produkcijska razmerja niso isto kot dru┼żbena razmerja produkcije.

Kar ┼żeli naslov opisati je, verjetno, novo stanje stvari – stanje situacije? -, v katerem je šola postala aparat ekonomske funkcije dr┼żave. Kot je znano, ima dr┼żava svojo politi─Źno, ideološko in ekonomsko funkcijo. Natan─Źneje, vse od njih so modalnosti politi─Źne funkcije, tako tudi sama politi─Źna funkcija v o┼żjem (teoretskem) pomenu, ki je, potemtakem, politi─Źna modalnost politi─Źne funkcije dr┼żave: politi─Źna modalnost njene kohezijske funkcije. Glede na to, ko re─Źemo »šola kot ideološki aparat ekonomije« mislimo na - ─Źe se dr┼żimo Althusserjevega koncepta ali, kot to opredeli Poulantzas - izvirne problematike marksizma, šolo kot aparat ekonomske modalnosti politi─Źne funkcije dr┼żave.

?e upoštevamo še razliko med ideološkim in represivnim v ideoloških aparatih, lahko re─Źemo šola kot ideološki aparat ekonomske modalnosti politi─Źne funkcije dr┼żave, kar ni isto kot šola kot represivni aparat ekonomske modalnosti politi─Źne funkcije dr┼żave. Z besedo funkcija moramo biti previdni, saj vodi h kolokvializaciji teorije. V svoji zadnji knjigi (Dr┼żava, oblast, socializem) Nicos Poulantzas govori o ekonomskih aparatih na podoben na─Źin kot je Althusser razlagal zna─Źilnosti politi─Źnih aparatov v svojem dodatku k tekstu o ideoloških aparatih dr┼żave. Razširitev te definicije je tisto, kar smo sestavili kot »šola kot ideološki aparat ekonomske funkcije dr┼żave.« Da bi se pribli┼żali temu aparatu, se moramo prebiti skozi problem ekonomske funkcije dr┼żave.

Zoran Gaji?, sociolog. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Novem Sadu. Ukvarja se z Marxovim na novo odkritim znanstvenim kontinentom – teorijo.« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz