PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 10. oktober 2010

22:00 - Festival Mesto ┼żensk
Defonija: LAUREN NEWTON / JO╦LLE L╔ANDRE (D/USA, F)

Lauren Newton - glas

Joëlle Léandre - kontrabas, glas


http://www.laurennewton.com/
http://www.joelle-leandre.com/

 

Koprodukcija med Mestom ┼żensk, 16. festivalom sodobnih umetnosti in koncertnim ciklom Defonija - v sodelovanju s klubom Gromka.
http://www.cityofwomen.org/

S koncertom za─Źnemo ob 22.uri (vrata kluba se odpro ob 21:00).

Vstopnina: 10.- evrov, s popustom (gl. festivalsko spletno stran!) 7.- evrov .

Pred koncertom in po njem bo prikladne muzike sukala Maja Mati? (Radio Študent).

Akreditivi so na voljo na festivalskem naslovu Mesta ┼żensk ali - samo za ta koncert - na elektronskem naslovu defonija@gmail.com.

 

Za Lauren Newton je bistveno, kako in kam se glasba materializira skoz svobodo v improvizaciji. "Za─Źetki glasu so v zvenu, in tudi moja muzika prihaja od tam," poudarja. Njen vokalni slog je izjemno širok - sega od vokalize do nojza; beseda utegne biti povsem v slu┼żbi glasbene vsebine. Neko─Ź "nadarjena jazzovska pevka" se je s─Źasoma razvila v eno izmed najosupljivejših eksperimentatork na sceni. Njen konsistenten, trden, silno mo─Źan glas se v pri─Źujo─Źem duu odli─Źno ujame z odlo─Źno originalnostjo, s katero Joëlle Léandre naperi svoj kontrabas proti neponovljivi "spontani kompoziciji". Gre za tiste redke, zmuzljive momente in nadrobnosti, ki jih je kratko malo treba videti/slišati "v ┼żivo". Glasbenici namre─Ź dru┼żno obvladujeta ves širen diapazon med najhujšo dramo in skrajnim humorjem. Za Joëlle Léandre so ve─Źkrat rekli, da "igra kot najve─Źji improvizatorji-solisti" (Derek Bailey, Cecil Taylor, Roscoe Mitchell) - in njen distinktiven zven, njena peklensko jasna notranja muzi─Źna logika dejansko prepri─Źa in prevzame celo tisti del ob─Źinstva, ki zna ob izrazu "improvizacija" sicer vihati nos. ?e ho─Źete koga pritegniti v ─Źaroben svet improvizacije, potem ga vsekakor peljite na koncert tegale dua: Momenti, v katerih se kontrabas napolni z vrhunsko imaginacijo, glasovno tudi izjemna Joëlle Léandre pa se v posebni vokalni kombinatoriki pridru┼żi svoji kolegici, so nekaj najboljšega, kar lahko slišimo v sodobnosti - do konca prignana performerska strast, spekter nepri─Źakovanih raznolikosti, ki mu na lepem z veseljem re─Źemo koncert, glasba v tistem naj┼żlahtnejšem pomenu, ko nastop švigne mimo vsake ─Źasovne ovire. In poleti kot bi mignil, njegova notranja usedlina pa nas spremlja še dolgo, v─Źasih zelo dolgo in do konca. Mi pa bi še in še kaj takšnega. "Let sound be what it is," je veliki u─Źitelj John Cage svoj─Źas govoril zvedavi Joëlle Léandre, ko se je urila v poslušanju sveta okoli sebe. Prepustimo se visoki abstrakciji, da se dotakne naših najkonkretnejših glasbenih ┼żelja, ko nas veliki dami nove muzike zapeljeta v vrve┼ż sijajnih, enkratnih medsebojnih trkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joëlle Léandre gre med najeminentnejše figure na evropskem in svetovnem prizoriš─Źu nove muzike. Izvrstna perfomerka, duhovita, izvedbeno superiorna kontrabasistka in skladateljica je doma tako v svetu "klasike" - šolana orkestrsko in solisti─Źno - kakor najradikalnejše improvizacije na meji verjetnega. Zanjo so pisali kompozicije John Cage, Giacinto Scelsi, Steve Lacy … Neko─Ź ─Źlanica slavnega Ensemble Intercontemporain Pierra Bouleza je pozneje veliko ustvarjala za teater in ples (tudi sodelavka Mercea Cunninghama in Josefa Nadja), nastopala na brez števila multidisciplinarnih performans, imela u─Źne ure in rezidence po vsej Evropi, ZDA in Aziji, igrala in še igra v številnih zasedbah z vsemi najve─Źjimi, ki kaj pomenijo v novem jazzu in improvizirani godbi (Derek Bailey, Anthony Braxton, George Lewis, Evan Parker, Irène Schweizer, William Parker, Peter Kowald, Fred Frith, John Zorn, Marilyn Crispell …). V zadnjih 30 letih podpisana na ve─Ź ko 150 glasbenih albumih. Leta 1983 postane ─Źlanica European Women Improvising Group (EWIG), ki nastane iz nekdanje Feminist Improvising Group, njen nasledek pa je znameniti, še danes delujo─Źi feministi─Źni improvizacijski trio Les Diaboliques (JL z Maggie Nicols in Irène Schweizer).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauren Newton (foto: Koho Mori), doma iz Oregona (na zahodnem obre┼żju ZDA), od leta 1974 ┼żivi in dela v Nem─Źiji. Obvladuje repertoar sodobne klasike, jazza, vrhunska improvizatorka, profesorica glasbe (Gradec, Berlin, Essen, Luzern). Širšemu ob─Źinstvu je nemara še najbolj znana kot soustanoviteljica slavnega Vienna Art Orchestra, zasedbe, s katero pod vodstvom Matthiasa Rüegga nastopa in snema polnih dvanajst let. Leta 1982 formira Vocal Summit (še Bobby McFerrin, Jeanne Lee, Urszula Dudziak, Jay Clayton), leto zatem izda prvi solisti─Źni album in navduši nemško kritiko. Njena redka sposobnost, da konvencionalno vokalno tehniko gibko in spretno premeša s povsem nekonvencionalnimi zvo─Źnimi utrinki, jo umeš─Źa med najbolj iskane vokalistke našega ─Źasa. Enako dobro se znajde v prosti improvizaciji, zmore in zna odpeti Mahlerjeve Pesmi za umrle otroke, navduši z  "navadno" jazzovsko bando in še in še.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem o┼żivljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizoriš─Źe`, ki ga bomo vsaki─Ź napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz