PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 11. oktober 2010

20:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
Film UGANI, KDO PRIDE NAVE?ERJO

Letošnje študijsko leto bomo začeli s sklopom filmov, ki bo zajemal sodelovanje med režiserjem Stanleyjem Kramerjem in igralcem Spencerjem Tracyjem.

Stanley Kramer se je v svetovno kinematografijo zapisal s filmi, ki so se ubadali s problematiko družbeno spornih tem, in med tedanje občinstvo širili liberalne, tudi kontroverzne poglede na pereča družbena vprašanja. Letos si bomo ogledali tri od štirih filmov, ki sta jih družno posnela Kramer in Tracy.

V ponedeljek, 11. oktobra ob 20.00, si bomo v okviru Filmskega seminarja Društva kulturologov Kult.co v Klubu Gromka ogledali prvi film iz sklopa:

UGANI, KDO PRIDE NAVE?ERJO (Guess Who's Coming To Dinner, režiser Stanley Kramer, 1967).

Film je ob svoji premieri doživel velik uspeh. V času, ko niti zakon niti prevladujoča družbena morala nista sprejemali medrasnih porok, je Kramer posnel film, ki se ukvarja natanko s tem tabujem.

Zgodba je strnjena v en sam dan, ko se mlada američanka Joanna Drayton vrne s počitnic na Havajih, od koder s seboj pripelje svojega temnopoltega zaročenca, dr. Johna Prentica (igra ga Sidney Poitier). Film se osredotoči na reakcijo njenih staršev (v igri Spencerja Tracyja in Katherine Hepburn) in njunim soočanjem z drzno odločitvijo hčerke. Kljub želji, da bi bila njuna hčerka srečna, se ukvarjata z lastnimi (dobro zakritimi) predsodki. Priča smo tudi »black-on-black« rasizmu, tako med Johnom in domačo kuharico kot tudi med Johnom in njegovim očetom.

Film je znan kot deveti in zadnji film, na katerem sta na platnu kot par skupaj zaigrala Tracy in Hepburn. Prav tako je bil to zadnji Tracyjev film, ki je umrl komaj sedemnajst dni po koncu snemanja.


kontakt: leo.novak66@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz