PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 25. oktober 2010

19:00 - Retrovizor
Horror 1: MARTYRS

Horror 1: Martyrs

 

Martyrs, Pascal Laugier, 2008, 99 minut

Pascal Laugier je o svojem drugem celovečercu izjavil, da za razliko od njegovega prvenca Saint Ange (2004) ni postmoderen film. Da torej ni film o filmih, ampak da je žanrska grozljivka, katere namen je predvsem eksploatacijsko strašenje. A tudi če prezremo kategorični ugovor, ki je povsem na dlani – da se noben posamezen film ne more izmakniti refleksiji lastne forme –, se nam vsilita vsaj dve ugotovitvi. Martyrs svojo snov, človeško odzivanje na bolečino, obdeluje na ravni izrecnega manifesta, v doseganje tega smotra pa med drugim vpreže tudi razmislek o aktualnem stanju strašilnih žanrov.

Prvo ugotovitev podkrepljuje nastop glavnega antagonističnega lika na dveh tretjinah filma, ki mirno in dobesedno naniza programsko zasnovo doslej videnega mesarjenja. Svet je poln žrtev, brezumnih trpečih duš, zaciklanih v lastno bolečino, ki si s poskusi, da bi to bolečino odrinili, nakopavajo le nove in nove plasti dodatnega trpljenja. Redki pa so tisti, ki so zmožni pristnega mučeništva – torej samopresežnega uzrtja pomena svoje bolečine. Sorodnost s strukturno kritiko družbenih procesov je očitna, toda Laugier nas mora zato, da lahko sploh posname žanrsko grozljivko, opomniti, kaj je navsezadnje motiv te kritike.

Odprava ali vsaj osmislitev posameznih, krvavečih bolečin. To je vsekakor možno doseči z njihovo karseda vztrajno in nazorno upodobitvijo. 

Druga ugotovitev nam pade na pamet ob tem, kako na hitro in brezkompromisno Laugier opravi z enim največjih klišejev sodobnega horroja. Z motivom družinske sreče, postavljene v arhetipsko Hišo, katere klet je plodišče grozot, ki morajo prej ali slej raztreščiti, zasvinjati in oskruniti svetále, v Ikei opremljene gornje etaže. Doslej smo imeli priložnost gledati predvsem pripoveti o – še tako jalovih – družinskih bojih za ohranitev tovrstne sreče. Laugier pa s pokolom in porazom družinskega načela kalvarijo šele začne.

 Krožek vodi Dušan Rebolj.

 www.retrovizor.si« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz