PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAčetrtek, 18. november 2010

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Primož Kraovec:Od boja med delavcem in kapitalistom do boja med podjetnikom in državo

Koncept razrednega boja je v svoji dolgi in kompleksni zgodovini motiviral ogromno različnih družbenih teorij, a njegova najnovejša lokalna različica, ki je bila del medijskih in političnih razprav ob nedavni stavki v javnem sektorju, je gotovo ena izmed najbolj bizarnih: namesto antagonizma med industrijskim delavcem in lastnikom tovarne, je bil osnovni družbeni antagonizem predstavljen kot da poteka med zasebnim podjetnikom in javnim sektorjem, kjer prvi služi denar v potu svojega obraza in pozno v noč lomi svinčnike ob urejanju bilanc in davčnih napovedi, medtem ko zaposleni v javnem sektorju lagodnu uživajo na državnem budgetu.

Glavni figuri razrednega antagonizma tako nista več delavec in kapitalist, delavca zdaj izkoriščajo medicinske sestre, cariniki in učiteljice, medtem ko so privatni podjetniki na skrivnosten način, ki ga nameravam v predavanju raziskati, zavezniki delavcev, in skupaj z njimi trpijo izkoriščanje po javnem sektorju. Koncept presežne vrednosti iz te perspektive izgine; namesto njega kot koncept, ki označuje ekspropriacijo in eksploatacijo, nastopajo davki. V predavanju se bom ukvarjal z vprašanjema, kako pride do takšnega obrata perspektive (katere teoretski in politični procesi ga omogočijo) in kakšna je teoretska in politična vrednost klasičnega marksističnega koncepta razrednega boja v premagovanju tovrstnih mistifikacij.

 

Primož Krašovec je raziskovalec na Pedagoškem inštitutu, večni podiplomski študent in častni član DPU.

 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz