PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 3. marec 2011

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
SaÜo Furlan:KRITIKA POLITI?NE EKONOMIJE IN MODERNO DELAVSKO GIBANJE - DIALEKTIKA TEORIJE IN PRAKSE

Prva polovica 19. stoletja po eni strani zaznamuje pospešen vzpon industrijskega kapitalizma, po drugi strani pa vzporedni vznik gibanj modernih mezdnih delavcev, proletarcev, ki so mnogokrat vihteli oro┼żje proti novemu sistemu. Isto─Źasno z vzponom kapitalizma se je razvijala klasi─Źna meš─Źanksa politi─Źna ekonomija, ki je prva ponudila, sicer nepopolno, teoretsko konceptualno orodje za razumevanje kapitalisti─Źnega produkcijskega na─Źina in v nekaterih kasnejših razli─Źicah ┼że problematizirala njegov izkoriš─Źevalski zna─Źaj, a se je pri svojih receptih za odpravljanje povzro─Źene socialne pavperizacije in stratifikacije omejevala izklju─Źno na redistrubutivne ekonomske ukrepe. Šele Marxova kritika politi─Źne ekonomije, ki se je izpopolnjevala vzporedno z radikalnimi razrednimi boji proti bedi delavskega razreda, ki jo povzro─Źal kapitalizem, je kapitalisti─Źni produkcijski na─Źin preizprašala v njegovih dru┼żbeno-ekonomskih temeljih.

Klju─Źna inovacija Marxove kritike politi─Źne ekonomije ni bila zgolj v tem, da je eksplicitno pokazala na fenomen eksploatacije delavskega razreda - temu so prišli na sled ┼że meš─Źanski ekonomisti - temve─Ź v tem, da je ponudila teoretski konceptualni aparat za celovito kritiko same sfere produkcije in (fetišisti─Źne) forme vrednostnega podru┼żbljanja v kapitalizmu, preko katerega je šele mo─Ź konstruirati radikalno kritiko kapitalizma, ki se v praksi ne omejuje na rešitve v sferi distribucije proizvedenega bogastva.

Teoretska praksa levice ter deklariranih Marxovih naslednikov se je skozi pozno 19. in celotno 20. stoletje ve─Źkrat, kot da bi se dr┼żala teh klju─Źnih Marxovih teoretskih uvidov, od njih oddaljevala, kar se je obenem odra┼żalo v politi─Źni praksi, ki se je v neuspelih eksperimentih realsocialisti─Źnih re┼żimov, izkazala za nezadostno pri izgradnji kapitalizmu alternativnega na─Źina produkcije. Iz zgodovine neuspehov klasi─Źnega delavskega gibanja je sodobna postmoderna levica potegnila sklep, da je treba marksisti─Źno kritiko politi─Źne ekonomije in delavsko gibanje pustiti za sabo. Namen predavanja bo iz te zgodovine povle─Źi nasproten sklep, in sicer da ju je treba ponovno obuditi.

Sašo Furlan je dodiplomski študent politologije na Fakulteti za dru┼żbene vede in ─Źlan programskega odbora Delavsko Punkerske Univerze.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem o┼żivljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizoriš─Źe`, ki ga bomo vsaki─Ź napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz