PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 11. januar 2012

20:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
Pilotna epizoda Lynch/Frostove nanizanke Twin Peaks

Morda ni nenavadno, da drugi sklop letošnjega filmskega seminarja ne posvečamo izključno filmski umetnosti, temveč premisleku o osrednjih (pop)kulturnih proizvodih zadnjega desetletja - televizijskim serijam. TV serije so namreč postale ključna kulturna referenca in zavzemajo mesto, ki ga je imel v 20. stoletju film.

Teme seminarja so raznolike, predavanja pa bodo skušala premisliti o številnih razsežnostih tega priljubljenega fenomena.

Ta se lahko osredotoča na njihovo ideologijo in vpetost v kapitalističen način proizvodnje; na njihovo subverzivnost pri preseganju uveljavljenih narativnih, žanrskih, estetskih, družbenopolitičnih obrazcev; na razmerje med medijema televizije in filma itd. Misel o seriji zadeva tudi formo serialnosti, ki so ji v dvajsetem stoletju podvrženi prav vsi novi mediji - od časopisov do filma. Televizija danes velja za poglavitni medij serij in njenih dveh ključnih oblik, nanizanke (serije) in nadaljevanke (seriala).

Kulturološki filmski seminar poleg predavanj o serijah naposled prinaša zanimiv eksperiment, kako soočiti veliko platno z malim, ali drugače, postavlja vprašanje, kaj serialna forma pomeni za kinematografsko izkustvo. Mainstream film prav tako že dlje časa določa tržni imperativ, kar se odraža v vse bolj serializirani filmski produkciji.
?e je za izkustvo TV serije med drugim značilno intimno razmerje med gledalcem in serijo, saj jo gledalec uživa v domačem okolju, seminar predvsem prestavlja poskus, kako serijo in užitek v njej podvreči kolektivnemu očesu in kritični diskusiji.

Pilotna epizoda Lynch/Frostove nanizanke Twin Peaks je nastala v dveh različicah: vsem poznani "ameriški pilot", ki je postal prva epizoda dveh sezon kultne nanizanke, in pa "evropski pilot", 116min celovečerni film, ki je nastal v primeru, da nanizanka ne bi ugledala luči televizijskih ekranov. Ogledali si bomo "evropski pilot", saj s tem, da podaja alternativno razrešitev umora Laure Palmer, funkcionira kot sklenjena celota in tako v filmskem formatu povzame celotno nanizanko v malem. O razmerju med filmsko in televizijsko umetnostjo in o tem zakaj in kako je Twin Peaks obveljal kot paradigma postmoderne televizije, bo spregovoril Mirt Komel. 


kontakt: leo.novak66@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz