PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 3. marec 2004

22:00 - Koncert
URULA RAMOVE

[b]Uršula Ramoveš[eb] - glas
[b]Joži šalej[eb] - klavir
[b]Janez Ramoveš[eb] - besedila

[b]Uršula Ramoveš[eb] (1968) živi in ustvarja v Suši v Poljanski dolini. Poje poezijo Janeza Ramoveša, ki je večinoma pisana v njunem domačem narečju. Avtorica glasbe je sama Uršula. Njeno petje odlikujeta subtilnost in doživeta eleganca prave šansonjerke. Esenco njenih pesmi zaznamuje večni kontrast erosa in tanatosa. Svojevrsten dar za podajanje besedila in njen glasovni razpon ji odpirata pristen kontakt s poslušalci. Zato so njeni koncerti za poslušalce novo doživetje in iskren stik z umetnostjo.

Umetnica je deset let študirala petje pri prof. Ileani Bratuž Kacjan v Ljubljani. Sodelovala je v več vokalnih skupinah, med drugim je štiri leta prepevala v Komornem zboru RTV Slovenija. Njena dolgoletna posebnost je petje brez inštrumentalne spremljave. Takemu petju se posveča še vedno.

Vsa leta ustvarjanja tudi aktivno nastopa po Sloveniji (Festival Lent, Festival Sanje, podelitev upančičevih nagrad, Herbersteinsko srečanje slovenskih književnikov, KUD France Prešeren, jazz klub Gajo ter številni slovenski klubi, galerije in grajske kapele, gostja v oddaji Orion TV Slovenija ...).

V soboto, 11. oktobra 2003 se je Uršula Ramoveš z nastopom v ljubljanski kavarni Grand hotela Union predstavila tudi na Mestu žensk, mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti.

Leta 1999 je v samozaložbi izšla njena zgoščenka [i]Sugar free baby[ei]. ?eprav zaradi majhne naklade in slabe distribucije zgoščenka ni prodrla med širšo slovensko publiko, je požela lepe kritike:

[i]"Eden najlepših glasov, ki ga lahko ta trenutek slišite v teh krajih. e zaradi njega se splača potruditi prek hribov in dolin."[ei]
--Miha Mazzini

[i]"Uršula Ramoveš ni le še ena izvajalka ,ljudskih' pesmi, temveč sodobna ustvarjalka, ki upošteva tradicijo kot vir navdiha. V vsakem primeru pač gre za pomembno osvežitev slovenskega glasbenega dogajanja. Nespregledljivo."[ei]
--Rajko Mušič, GM


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz