PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 18. marec 2004

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
MAJDA HRÄENJAK: Prostitucija: (moÜka) ┼żelja kot gospodarska dejavnost?

VII. letnik DPU
tema LJUBEZEN IN POLITIKA
petnajsto predavanje

Majda Hr┼żenjak bo v svojem razmisleku o prostituciji izhajala iz spolne strukturiranosti prostitucije, ki se ka┼że kot nerazumljiva zna─Źilnost tega podro─Źja predvsem v lu─Źi deklarativne spolne osvobojenosti in deklarativne enakopravnosti spolov v sodobnih dru┼żbah. Kljub porastu otroške, transvestitske in moške prostitucije (ki pa je namenjena predvsem moškim klientom), je namre─Ź še vedno mogo─Źe za izhodiš─Źe postaviti trditev, da ponudba spolnih storitev prihaja ve─Źinoma s strani ┼żensk, medtem ko je povpraševanje po spolnih uslugah in organizacija ve─Źjega dela spolne industrije prete┼żno v domeni moških. Zakaj je torej prostitucija strukturirana po spolu? Zakaj se moški v ve─Źjem številu ne odlo─Źajo za spolno delo oziroma zakaj se ┼żenske v ve─Źjem številu ne pojavljajo v vlogi klientk in potrošnic spolnih uslug? Odgovore na ta vprašanja je mogo─Źe iskati v sledenju dvema, navidezno nasprotujo─Źima si tezama. Prva se umeš─Źa v polje ljubezni ali, natan─Źneje, v preizpraševanje "narave" moške in ┼żenske spolnosti. Druga teza pa se umeš─Źa v polje politike, kjer se postavlja vprašanje (ne)enakih mo┼żnosti moških in ┼żensk na vseh podro─Źjih dru┼żbenega ┼żivljenja. Ob taki zastavitvi problema pa vznikne še eno vprašanje, in sicer, na kakšen na─Źin se ljubezen in politika medsebojno povezujeta in pogojujeta.

M a j d a H r ┼ż e n j a k je leta 2001 doktorirala iz sociologije na Fakulteti za dru┼żbene vede v Ljubljani. Po krajšem slu┼żbovanju na Pedagoškem inštitutu trenutno deluje kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu predvsem na podro─Źju ┼żenskih študij in kulturne politike. Je avtorica knjige [i]Simbolno, Izbrana poglavja iz francoskega strukturalizma[ei] in urednica knjige [i]Njena rekreacija, Äenske revije v Sloveniji[ei].

[b]Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]


kontakt: oberstar@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizoriš─Źe Odprto/Open, s katerim o┼żivlja ju┼żni del AKC Metelkove ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz