PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 30. januar 2013

20:00 - Café Cornelius Cardew
glasbeni dokumentarec THELONIOUS MONK - STRAIGHT, NO CHASER

režija Charlotte Zwerin, ZDA 1988, 90'


Briljantno filmsko delo o življenju in godbenem udejstvovanju upičenega pianista in skladatelja. V sodobnem slengu bi lahko rekli, da spremljamo nenavadne poti "očeta break-beata", vsekakor pa je Thelonious "Sphere" Monk (1917-82) eden izmed najpomembnejših muzičistov XX. stoletja, osebnost, ki je za vselej spremenila pogled na moderno glasbo in popularno kulturo. S klavirjem in svojo zelo posebno glavo je namreč Monk znal rokovati tako po svoje, da so "reči, ki so na prvi posluh slišati narobe, v resnici še bolj prave od pravilnih".

Dokumentarec je sproduciral Clint Eastwood, in sicer je to bilo ravno v času, ko je vneto brskal po gradivu za svoj velefilm o Charlieju Parkerju (Bird). Osnova je postavljena k evropski turneji Monkovega okteta konec 60. let, sicer pa spoznamo tudi njegovo družino in se fokusiramo na slavno baronico Pannonico de Koenigswarter, ki je gmotno in s človeškimi spodbudami nesebično pomagala številnim "problematičnim" jazzovskim muzičistom svojega časa - tako tudi Monku in Parkerju.

Za hip se pomudimo še pri Monkovih navadah - žlobudranje na odru in v studiu, poplesavanje in piruete na ulicah, zasebno in v javnosti - mnogi bi rekli "norost", ki pa se je v njegovi osebi ujela z genialnimi momenti. "Straight, No Chaser" je sicer tudi naslov Monkove kompozicije iz leta 1951 in albuma iz leta 1967.

Od bebopa prek avantgardističnega koketiranja do čisto samosvoje, igrive note!

http://www.imdb.com/title/tt0098465/
http://austinist.com/2008/02/18/music_mondays_p_4.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Thelonious_Monk

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz