PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 2. december 2013

20:00 - Defonija
SAMO GROMOFON (SLO) + YEDO GIBSON / VASCO TRILLA (BRA / ESP)

Začnemo natanko ob 20. uri v Gromki. Časovnica pravi takole:

20:00 Samo Gromofon - Gromka
21:00 Partija - Menza
22:00 Yedo Gibson / Vasco Trilla (BRA / ESP) - Gromka
23:00 Julian Sartorius / Strotter Inst./ Meienberg (SUI) - Menza

Sledijo podatki za benda v Gromki - Menzine favorite nahajamo na spletni strani http://www.menzaprikoritu.org/?p=25968

 

Yedo Gibson - saksofoni, klarinet v Es

Vasco Trilla - bobni, tolkala

 

Pod že tako ali tako vznemirljivim toponimom "Barcelona", ki je za pričujoči duo mesto zločina, se skriva še boljša označba za tadva mlada, energična muzičista: Naša tokratna gosta sta "Portugalec iz Barcelone in Brazilec iz Amsterdama". Kdor kolikor toliko zvedavo spremlja gostujoče godbe v tukajšnjih krajih, ta se pri imenu Yedo Gibson spomni dveh bendov, ki sta špilala na Jazzu Cerkno: leta 2008 je bil to kvartet Caetitu, leta 2012 pa intrigantna svobodnjaška zasedba The Royal Improvisers Orchestra (RIO), v kateri igra 14 muzičistov, muzičistk iz 11 držav! V njej je Yedo na baritonskem saksu, podpisuje pa se tudi kot umetniški vodja. Yedo Gibson je tudi ustanovitelj velike bande, ki ima bazo v Amsterdamu in je že sodelovala z najboljšimi sorodnimi bendi in posamezniki: London Improvisers Orchestra (LIO), Instant Composers Pool (ICP), Steve Beresford, Phil Minton, Frank Gratkowski, Han Bennink, Michael Moore, Luc Ex ... Naj o predanosti RIO spregovori tale navedek: "Dirigiranje je bila prva stopnja v razumevanju muzikaličnosti članov zasedbe. Sedaj svobodno komuniciramo med sabo, ne da bi delali po kakem naprej zmenjenem aranžmaju. Ko RIO začne koncert, tedaj je možno vse."

RIO združuje sile, ki prihajajo iz različnih kultur - glasbeno pa člani, članice sežejo v baročno muziko, jazz, punk, elektrofonijo ... Skupno jim je veselje do improviziranja in to, da so v zasedbi vsi enaki. Yedo Gibson je med uvajanjem RIO s pridom uporabil "dirigentsko" metodo pokojnega Butcha Morrisa. Sicer igra v več zasedbah, kjer se najdejo starejši, predvsem pa najmlajši med evropskimi in brazilskimi improvizatorji - EKE, Abaetetuba, Trolleybus, Yedo Gibson Trio (pričujoča gosta + Mikael Szafirowski), pleasno-glasbena skupina YokoAna, Naked Wolf ... Gibson je ključna osebnost za zagon improvizacijske scene v Sao Paulu.

Vasco Trilla prihaja iz sveta progresivnega rocka in metala. Kasneje je razvil radovednost in se začel ukvarjati še z indijskimi in afriškimi godbami, jazzom in prosto improvizacijo. Igral je "vse" - pop, death metal, jazz in tisto, kar je vmes. Obvladuje tudi tablo in jo pogostoma inkorporira na klasično baterijo. Zasledimo ga na okrog 20 albumih, ki so izšli za založbe Cuneiform Records, Altrock Records in Discordian Records. Za slednjo, zmerom aktivnejšo založbo, ki domuje v Barceloni, sta Yedo in Vasco pred kratkim pripravila nekaj svežega gradiva.

Duo Gibson / Trilla je vulkanska zasedba, ima izrazit skupen kontrapunkt in suveren pristop k svobodnjaški skupni igri. Njun razpon je orjaški in sega od tihih, minimalističnih, "evropocentričnih" partov do izbruha čiste fire music.

http://www.yedogibson.com/
http://vascotrilla.com/

http://discordianrecords.bandcamp.com/

+

SAMO GROMOFON

Andrej Fon – pihala, viktor, gajda, električna kitara, efekti
Samo Kutin – hurdy-gurdy, razna zvočila
Tomaž Grom – kontrabas, elektrofonija

"Glasbeniki muzicirajo na razgibanih stičiščih barvite neidiomatske improvizacije, v kateri pa po neznanem ključu občasno posežejo po sledeh svojih raznolikih glasbenih zgodovin in kakem razpoznavnem vzorcu ali dveh, ki jih na izrazito nebanalen način vpletejo v svoj suveren in pozoren flow." (Marko Karlovčec)

Tomaž Grom, nekdaj smeli čelnik "gromke muzike" v našem klubu je prvoborec svobodno improviziranega muziciranja, aktivist in organizator koncertov, polovica zavoda Sploh, vodja delavnic, skladatelj drzne gledališke in otroške glasbe ter še marsikaj drugega. Fon in Kutin pa sta - čeprav nekoliko mlajša - tako skupaj kot vsak zase dovolj zloglasna v improvizatorskih, eksperimentalnih, noise-rockerskih, kantavtorskih in ljudskogodbenih okoljih.

http://www.sploh.si/samogromofon.html

http://www.youtube.com/watch?v=k9Y-SLXMSZ0&feature=youtu.be


 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz