PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 16. december 2014

20:00 - Defonija
OBAKE (RareNoiseRecords, ita, avs) + THE B. BEES (slo)

OBAKE (RareNoiseRecords, italija, avstralija)

Eraldo Bernocchi (Somma) - električna kitara
Lorenzo Esposito Fornasari (Somma) - glas, kitare, elektrofonija
Colin Edwin (Porcupine Tree) - basovska kitara
Jacopo Pierazzuoli (MoRkObOt) - bobni

žanr: you name it...it blasts! (morda res celo "avantgarden doom metal", močno so navzoči tudi sludge, jazz, hard- in prog-rock, pevec pa ima klasično šolan glas!

"(...) [New album] Mutations arrives at the place where the energies of metal fuse with ambient electronica, jazz, and noise with the precision of math-rock and the groove of blues. OBAKE‘s sound harks back to the dawn of hard-rock, drawing upon a variety of influences from Sunn 0))), Popol Vuh, Ashra Tempel as much as Slayer, Tool, Melvins and Coil. Obake are made all the more distinctive by the fluid lyrical delivery and musings of a commanding operatic voice (...)"
--The Sleeping Shaman

"Yet more proof, if it were still needed, that heavy metal continues to throw up a sizeable chunk of the most forward looking music being released at the present moment. " --The Quietus

Obake je beseda iz japonščine in opisuje nadnaravno bitje, ki bi ga lahko prevedli kot "spreminjajoči se", vendar se velikokrat uporablja kar za "duh človeka".

Eraldo Bernocchi je ena izmed vitalnejših osebnosti z evropske eksperimentalne scene, morda bi lahko celo rekli, da je malce podcenjen ... Sredi devetdesetih, denimo, je uvedel zasedbo Somma, v kateri je bilo poleg njegove kitare slišati še sedem tibetanskih svečenikov, zraven pa je basiral Bill Laswell. Z leti sta se bendu pridružila še Lorenzo Esposito Fornasari in Nils Petter Molvaer. Bernocchi je leta 2008 v Londonu osnoval založbo RareNoiseRecords in kmalu zatem s kolegom Lorenzom, Massimom Pupillom (basistom slavnih ZU) in omniprezentnim bobnarjem Pandijem Balazsem naredil še Obake. Pupilla je v zasedbi kmalu nadomestil še en garaški in vseprisotni basist Trevor Dunn (Mr. Bungle; Secret Chiefs 3), tega Jason Köhnen (Bong-Raom.9; zdaj se je z Obake ujel prekrasen avstralski basist Colin Edwin, gonilni ud benda Porcupine Tree!

V bendu je tudi Lorenzo Esposito Fornasari, ki je sicer po osnovni vokaciji operni pevec, tako da gre pričakovati izjemen razpon glasu od igrivih in junaških baritonskih eskapad do priljudnega gromkega kruljenja in raznih zamolklih in zvonkih odtenkov.

Njihova glasba predstavlja srečanje štirih impresivnih glasbenikov, ki so v življenju igrali že raznorazno glasbo in sodelovali z muzičisti kot so Mike Patton, Justin Broadrick, Bill Laswell, Merzbow in drugi. Prisluhnili bomo, kako "metal" zveni v izvedbi kolektiva, ki se sicer smuka po svetovih jazza, improvizacije, progresivnega rocka in avantgardnih muzik. Obake združuje vse te izkušnje pod eno streho že na istoimenskem albumu, kjer se energije dooma in drona združujejo z elektroniko, nojzom, math rockom, bluesom, hard rockom in opernim glasom. 

Primerno za vse ki so jim všeč Sunn O))), Popol Vuh, Ashra Tempel, pa tudi Slayer, Melvins, Coil, Dying Fetus ...

Pred nedavnim so Obake za londonsko založbo RareNoiseRecords izdali svoj drugi album z naslovom Mutations. Prav zdaj prejema laskava priznanja po vsem svetu. Več recenzentov je zapisalo, da gre za album, na katerem se nekje zraven ves čas pojavlja lik, glas in stas osebnosti po imenu Mike Patton ... 

http://www.obakeband.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Eraldo_Bernocchi

http://en.wikipedia.org/wiki/Lorenzo_Esposito_Fornasari

http://en.wikipedia.org/wiki/Colin_Edwin

 

+


THE B. BEES (slovenija)

Jaka Berger a.k.a. Brgs Time - lok činele, strunski bobni, floor tom, kitara, efekti, bobni, objekti
Vitja Balžalorsky - kitara - lok, analogni modularni sintetizatorji, pickup diktafoni, efekti

Eksperimentalni noise/drone dvojec, pridelan iz slovenskega podzemnega gnilega tartufa za gurmane SLOfood grinderskih specialitet z več hodi. Za vmesno prebavo vam postrežeta z minimalističnimi krajinami, toliko da si želodec fizično opomore. Ali pa vam v enem loku zmeljeta celotni menu v greznico domačih pridelkov, vnaprej prebavljenih (samo za vas) s pomočjo distorziranih cevnih ojačevalcev okusa, krožnih modulatorjev in povratnih zank, prek dvanajsternika dvanajstpalčnih membran direktno v vaša ušesa.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz