PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 10. maj 2015

21:00 - Defonija
SIR RICHARD BISHOP (zda)

Sir Richard Bishop je eksperimentalen kitarist, čigar improvizacije in kompozicije pogostoma reflektirajo sence iz svetov Indije, Bližnjega vzhoda, Severne Afrike, upoštevajo pa še druge postaje na znanih ciganskih poteh.

S koncertom začnemo precej točno - klubska vrata se odpro ob 20.30!

“Global sound explorer whose unique blend of ethno-folk, raga droning, and gypsy-inspired picking has placed him at the vanguard of guitar experimentation."
--Allmusic GuideRichard in njegov brat Alan Bishop sta ustanovna člana krasnih untergrunt nepredvidljivcev, močne in duhovite naveze Sun City Girls (Phoenix / Seattle), ki je delovala na področju rocka, jazza, improvizacije, etničnih godb, performansa, paranormalnosti, okulta, govorjene besede, pogostoma v izjemno dodelanih kostumih, z neverjetno živahno prezenco in momenti hudih presenečenj ... Bend, ki je deloval do smrti tretjega člana Charlesa Gocherja (2007), je v 26 letih izjemno intenzivnega dela sproduciral in posnel več kot 50 albumov, 23 enournih kaset, šest celovečernih filmov in nebroj 7'' plošč. Večina je izšla v majhnih nakladah pri založbah Placebo, Majora, Eclipse Records, Amarillo Records ... Sun City Girls pa so upravljali tudi s svojo lastno Abduction Records. Bend je nastal leta 1981, potem ko sta brata Bishop uspešno nastopila z grupo Paris 1942, v kateri sta igrala tudi J. Akkari and Moe Tucker, nekdanji bobnar Velvet Underground.

Naš gost je svoj prvi solistični album izdal leta 1998 pri slavni založbi Revenant Johna Faheyja in takrat tudi prvič uporabil ime Sir Richard Bishop. Ohranil ga je do danes. Že spočetka je pokazal tudi svoje prav posebne obsesije, ki sežejo na razna območja "svetovnih izvirov". Sčasoma je začel več in več improvizirati in zadevo kombiniral z raznimi kompozicijami.Sir Richard Bishop je s solističnimi turnejami začel leta 2005 in se od tedaj ni ustavil. Večkrat je prekrižaril ZDA, Avstralijo in Evropo. Nastop v Gromki pa bo prvi pri nas! Bishop pri svojem delu uporablja tako akustično kakor električno in lap kitaro, s posebnim albumom se je poklonil pokojnemu egiptovskemu strunarju Omarju Khorshidu, ustvaril pa je tudi polurni "trance" film God Damn Religion. Zadnja leta igra tudi v bendu Rangda, v katerem sta še muzičista Ben Chasny in Chris Corsano - pri Drag City so izdali album z naslovom False Flag.

Richard je (družno z Alanom Bishopom in Hishamom Mayetom) tudi soustanovitelj glasbene založbe Sublime Frequencies. Njena ambicija je zbiranje in izdaja obskurnih podob in zvokov iz Afrike, Indije, Severovzhodne Azije in še od kod. Od ustanovitve leta 2003 je pri Sublime Frequencies izšlo že več ko 65 naslovov. Bishop občasno rad s solistično kitaro uvede koncerte svojih prijateljev, skupine Animal Collective.

Sir Richard Bishop:
http://www.sirrichardbishop.net/

Založba Drag City:
http://www.dragcity.com/artists/sir-richard-bishop

Sun City Girls:
http://www.suncitygirls.com/

Izbrana diskografija:

Tangier Sessions, Drag City 2015
Intermezzo, samozaložba / Ideologic Organ 2011/2
Graviton Polarity Generator, Social Music Records 2010
The Freak Of Araby, Drag City 2009
God Damn Religion, Locust Music 2008
Polytheistic Fragments, Drag City 2007
While My Guitar Violently Bleeds, Locust Music 2007
Fingering The Devil, Latitudes 2006
Improvika, Locust 2004
Salvador Kali, Revenant 1998

Koncertni cikel Defonija sofinancira MOL - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz